Три изключителни награди за възпитаниците на Елена Юлиянова от международния конкурс „Музиката и Земята”

Блестящо представяне и присъдени три специални награди, това са резултатите на възпитаниците на преподавателя по пиано Елена Юлиянова от Читалище „Искра“ в XXI Международен конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята“. Наградените Александра Симеонова, Ани Тенева и Виктор Владков възхитиха публиката със своите клавирни умения, посветени на Земята и нейното оцеляване. Отлично представяне направи и 7-годишната Хелена Калайджиева, за която конкурсната изява бе трета поред и първа в международен конкурс в творческата биография на малката пианистка. Наградените възпитаници, представили произведения на Хендел, Бах, Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев, Арам Хачатурян, и др., бяха горещо аплодирани от публиката. Те получиха високи оценки от международното жури и от многобройните ценители на класическата музика. Труден конкурс за участниците, но с благородна кауза, така Елена Юлиянова определи международната изява на своите възпитаници, които се състезаваха спрямо регламента без възрастова граница с останалите участници до 35 години, разделени на три секции: солисти, композитори и камерни ансамбли. Според регламента те се представят с по две произведения: виртуозен концертен етюд или кратка виртуозна пиеса и пиеса, свързана с тематиката за Земята и Природата. Имаме 13-годишна традиция като участници в конкурса, журиран през 2013 година от изтъкнати професори, диригенти, изпълнители, педагози и творци от Япония, Корея, Франция, България и др., допълни Юлиянова.С цел повишаване на артистичното майсторство и квалификация на младите музиканти се провеждат майсторски класове и лекции, водени от популярни личности, журирали конкурса. Успешно участие в майсторския клас на проф. Шантал Стилиани от Франция реализира Александра Симеонова, която получи поканата, като част от наградата на журито. Талантът и творчеството доказват, че чрез силата на музиката се отправят най- красивите и внушителни послания за спасяването на нашата планета Земя. Всичко това го прави уникална изява в световен мащаб, подчерта Елена Юлиянова. Според нея чистотата, добротворството и вълнението, съпътстващи участниците в конкурса, допринасят за увличането на децата в каузи, касаещи природата, чрез изкуството. Със специалните отличия от този конкурс общо наградите, от началото на творческата година досега, стават 30 за възпитаниците на преподавателя по пиано Елена Юлиянова от 6 национални и международни конкурси.
Конкурсът се състоя в Залата на Гигантските кристали на Националния музей „Земята и хората“ в София в края на седмицата. ХХI Mеждународен конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята“ е организиран от Фондация „Земята и хората“ и се провежда с благородното съдействие на: Националния музей „Земята и хората“, Министерството на околната среда и водите, Министерството на културата, Столична община и др. Патрон на конкурса бе министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.
В конкурса до сега са взели участие 2140 млади музиканти от 28 страни: България Япония, Русия, Беларус, Украйна, Норвегия, Дания, Финландия, Тайван, Турция, Франция, Италия, Гърция, Косово, Македония, Азърбейджан, Германия, Корея, САЩ, Украйна, Кипър, Холандия, Бразилия, Словакия и др.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram