Трима казанлъчани отличиха на церемония в МОН

Четиридесет и девет отличници, които придобиха квалификация по професия „Приложен програмист“ по Националната програма „Обучение за ИТ кариера“, получиха грамоти от МОН днес. Сред тях са Стилиян Иванов, Павлин Георгиев и Лиляна Петрова, завършили обучението по Национална програма „Обучение за ИТ кариера“ на първия випуск от ППМГ „Никола Обрешков“. Възпитаниците на гимназията заслужено получиха грамоти за постигнати отлични резултати от министъра на образованието и науката.

По програмата се осигурява обучение по програмиране на ученици от Х, ХI и ХII клас, които не изучават професия от професионално направление „Компютърни науки“. Занятията са комбинация от присъствени и онлайн дейности. Те се провеждат в свободното време на учениците – през седмицата, в събота и неделя или през ваканциите. Обученията се организират от пет центъра – в София, Правец, Русе, Пловдив и Бургас и се провеждат в над 40 населени места.

Учебните програми са разработени в партньорство от представители на ИТ индустрията, висшите училища и професионалните гимназии.В преподаването се включват и специалисти от ИТ сектора и от висшите училища, което създава условия за обмен на знания между бизнеса и учениците.От началото на програмата през 2017 г. до момента са участвали над 2300 ученици. За предстоящата година са осигурени 670 000 лева от бюджета на Министерството на образованието и науката.

От следващата учебна година националната програма „Обучение за ИТ кариера“ е надградена с нов модул за придобиване на високотехнологични знания и умения. По него могат да кандидатстват училища, които провеждат професионално обучение съвместно с партньорски фирми от ИТ сектора. Те трябва да разработят предмет или модул в сферата на високите технологии. Разработките могат да бъдат свързани с програмиране и програмни езици, обработка на големи данни, дигитален маркетинг и предприемачество, изкуствен интелект, виртуална и добавена реалности и др. Ако проектното предложение бъде одобрено, училищата и техните партньори ще могат да обучат учители, които след това да преподават новото учебно съдържание в същите училища. Училищата кандидатстват до 30 юни т.г. на адрес: https://itumenia.mon.bg/.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram