Тревожна тенденция при сърдечно болните

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Тази година той е посветен на сърдечната недостатъчност и ще премине под мотото „Използвай сърцето си, за да победиш сърдечно-съдовите заболявания“.

По последни данни, ежегодно в света от сърдечно-съдови заболявания умират повече от 15 милиона души. Причини за възникване на тези заболявания могат да бъдат: повишено ниво на холестерол и глюкоза в кръвта; повишено кръвно налягане; недостатъчен прием на витамини от плодове и зеленчуци; завишен прием на сол; затлъстяване и др.

COVID-19 представлява особено голям риск за пациенти с такива заболявания, които по начало са основна причина за смъртност на планетата. По време на COVID-19 грижата за сърцето е по-важна от всякога.

Световната кардиологична асоциация /World Heart Federation (WHF) и нейните членове активно участват в инициативи чрез партньори по целия свят, за да разпространяват сред обществеността информация за опасността от  преждевременна смърт от сърдечни заболявания и вредата от основните рискови фактори (тютюнопушене, липса на физически упражнения, нездравословно хранене и злоупотреба с алкохол). Чрез тази кампания се насърчават доказано ефективни превантивни мерки, за да се намали рискът от тези заболявания.

Забелязва се тревожна тенденция – сърдечно болните, които обикновено търсят рутинна помощ или трябва да получат достъп до спешни услуги за проблеми, които не са свързани с COVID, избягват болници и лекари. Навсякъде страните отбелязват този драматичен спад, приписвайки го на страха от заразяване с вируса.

Рискът от сърдечен пристъп и инсулт превишава риска от заразяване с COVID-19. За хора със съпътстващи заболявания, като сърдечно-съдовите е важно да посещават кабинета на лекаря. Спешните мерки са от решаващо значение при възникнали проблеми със сърцето.

Тютюнопушенето, алкохолът, ниската физическа активност и нездравословното хранене са основните рискови фактори водещи до сърдечно-съдови заболявания. Един от подходите за намаляване на тези заболявания е редукция на рисковите фактори. Проучване на Националния център за обществено здраве и анализи показва, че смъртните случаи при 48 %  от  мъжете във възрастовата група между 45 и 64 години се дължат на тютюнопушене. Редукция само на този рисков фактор би довела  до намаляване на смъртността от сърдечно–съдови заболявания. В европейски и световен мащаб борбата с хроничните неинфекциозни  заболявания е насочена към ограничаване влиянието на рисковите фактори, чрез промоция на здраве и профилактика на болестите.

80% от случаите на преждевременна смърт от инфаркт и инсулт могат да бъдат предотвратени, ако са налице здравословно хранене, повишена физическа активност и се намали употребата на цигари и алкохол.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram