Територия „Библиотека на бебетата“ – ново начинание на Общинска библиотека „Искра“

Изследвания в цял свят показват, че ранното общуване с книгите и системното четене на глас за най-малките успешно ги подготвя за доброто им представяне в училище. Възрастта до шестата година е Световни научни изследвания потвърждават, че именно възрастта между 1 и 6 години е най-подходяща за начало на контакта между детето и книгата. В този период се развиват говорът и познавателните умения при децата, а четенето на глас помага те да усвоят рано литературния език и способността да си служат с него. Това е и периодът за развитие на говора, на литературния език и на познавателните умения.

Целенасочената работа на родители, учители и библиотекари с децата от най-ранна възраст за създаването и развиването на навици за четене, на любов към книгата, на любознателност и жажда за нови знания дава своите безценни плодове в изграждането на общество от знаещи и можещи хора.

Именно в тази насока са и усилията на Общинска библиотека „Искра“ през последните години. Детският отдел посреща сред най-малките си читатели и прохождащите, бъдещи посетители на библиотеката. „Библиотека на бебетата“ е ново начинание на Общинска библиотека „Искра“.

Всеки вторник и четвъртък от седмицата, в часовете от 11:00 до 13:00 часа можете да доведете своето бебе, за да поиграе със свои връстници, да опознае света на книгите, да поседи в топла и уютна атмосфера, отправят покана от Общинска библиотека „Искра“.

От началото на 2018 г. ще бъдат канени специалисти, които да консултират родителите, за да бъде дадена възможност на бебенцата да се докосват до света на изкуството и знанието, а младите семейства да получават полезна информация за отглеждането на своите деца. Практиката сама ще покаже в какво може да е полезна библиотеката на младите семейства , вървейки заедно с тях по пътя на осъществяване на функцията за културен и социален център, превръщайки се все повече в библиотека на хората. В случая – в библиотека на и за бебетата от града.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram