Терзиев виновен за батака във фондация „Чудомир“, а Петър Косев-на бял кон!?

Пеньо Терзиев като изп.директор, а Петър Косев като счетоводител на общинската Фондация „Чудомир“ са я забатачили финансово и документално. Сребра Касева призна, че Общината се е скатала, за да не плаща данъци, чакайки изтичането на давностния срок.

 

45 хиляди лв. стари задължания към данъчното може да плати казанлъшката общинска фондация „Чудомир“. Парите са дължими след направена данъчна ревизия на фондацията за периода 2008-2013г. Предизвиканата от Икономическа полиция в Казанлък данъчна ревизия е констатирала редица нарушения, като недекларирани приходи, неплащани осигуровки и данъци за над 15 хил лв. Фондацията вече е издължила към данъчните 10 хил.  лв., заяви настоящият й председател Симеон Георгиев на нарочна пресконференция.

Другите издадени ревизионни актове ще бъдат обжалвани и вероятно ще се наложи да бъдат водени съдебни дела. Отделно към фондацията са заведени частни искове за около 20 хиляди лева. Те също ще бъдат обжалвани.
Най-голямата част от данъчните и осигурителни нарушения са допуснати, когато счетоводител на Фондация „Чудомир“ е бил Петър Косев, настоящ зам. кмет по финансите на Община Казанлък, а изпълнителен директор на общинската фондацията е бил Пеньо Терзиев. Терзиев излиза в пенсия, стана ясно през последните дни. След като остана цели две години на позицията директор на музей „Чудомир“ след навършване на пенсионна възраст Терзиев тихомълком излиза в заслужена почивка по старост.
Сребра Касева от отдел „Култура“, потвърди, че Общината е съгласувала решение, с което да не се плащат дължими към държавата данъци.
Решението било с цел да се изчака на изтичането на давностния срок за дължимите към хазната средства. Като опит за укриване на данъци, обаче, може да се тълкува коментара на Касева, направен на днешна нарочна пресконференция по темата фондация „Чудомир“, контрират запознати. Това обяснява странното и упорито мълчание на общинското ръководство години наред и даването на закъснялата пресконференция.

Още през 2012 г. Контролната комисия на общинската фондация с председател Веселина Желева  излезе с одит, който показа огромни нарушения в периода 2008, 2009, 2010, но докладът  не бе оповестен официално, а опитите за коментар бяха потулвани от общината, тъй като Петър Косев, водил счетоводството на фондацията бе вече зам.кмет.

Общинският пресцентър уточни в прессъобщение днес следобед, че при данъчната проверка са констатирани финансови нарушения като невнесени данъци и неплатени осигуровки. Размерът на невнесените данъци и лихвите към тях възлизат на 15 200 лв. Във времето те се разпределят така – 12 200 лв. за годините 2008 и 2009, когато Петър Косев е бил счетоводител, а за годините 2011 и 2012 – 3000 лв. До ноември 2010 г. изпълнителен директор на фондация „Чудомир“ е директорът на ЛХМ „Чудомир“ Пеньо Терзиев, който съвместява двете длъжности. Терзиев бе на тази позиция от 1992 г., от създаването на фондацията. На 9 ноември 2010 г. за председател е избрана Тотка Гечева, а от края на 2012 г. председател на фондацията е Симеон Георгиев.
На пресконференция на фондацията днес нейният настоящ председател Симеон Георгиев обяви, че НАП е установила, че през 2008-2009 г. гласуваната субсидия за Чудомирови празници е била взета от музей „Чудомир“ вместо от фондация „Чудомир“. Това означава, че е трябвало да се внесат съответните отчисления като данък печалба, което обаче не е направено. През 2011-2012 г. НАП не признава договора за спонсорство от 25 000 лв. за Чудомирови празници и отново третира дейността като търговска, за която също не са начислени съответните данъци и лихви.
Най-абсурдното е, че самият Пеньо Терзиев завежда иск към фондацията за заем от 10 000 лв. и лихви по тях в размер на 4 695 лв. плюс още един заем от 1000 лв. и лихви към него от 670 лв., плюс командировъчни.
И още един куриоз – липсват всякакви документи за движението на паричните потоци, няма банкови преводи, всичко е било на ръка, няма платени осигуровки по гражданските договори с актьорите, участвали в програмите на Чудомирови празници. Фондацията е била поверена в ръцете на счетоводителя Петър Косев, който е допуснал това. Единственият документ е хвърчаща разписка за 10 000 лв., без да е посочено от кого са тези средства.
Тъй като нередностите, установени от ревизията на НАП, се отнасят основно за период, в който председател на фондацията и директор на музея е бил Пеньо Терзиев,  то той не е освободен от отговорност за нарушенията. Това съобщи председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов, тъй като и фондация „Чудомир“, и ЛХМ „Чудомир“ са общински. По тази логика следва и Петър Косев в качеството му на счетоводител, допуснал тези нарушения също да носи отговорност.
Ако делата по исковете на посочените лица бъдат загубени от фондацията, дължимата сума става 20 000 лв. плюс неплатените осигуровки от 10 000 лв. и 15 000 лв. невнесени данъци в НАП заедно с лихвите, то старите дългове на фондация „Чудомир“ сумарно стигат 45 000 лв. При всички случаи ние ще обжалваме, категоричен е Симеон Георгиев, и се надявам да спечелим делата. В най-неблагоприятния развой на нещата, фондацията ще плати натрупаните стари задължения със средства от продажбата на книги. Георгиев сподели своята горчилка, че трудът на сегашните членове на фондацията ще отиде в погасяването на стари дългове.
Но от настоящия Управителен съвет са оптимисти, че бизнесът в Казанлък ще разбере истината и ще откликне на желанието на фондация „Чудомир“ да организира отново, за 22-ра поредна година Чудомирови празници ‘2015, защото те са емблема на Казанлък, независимо от финансовите нередности отпреди 6 години.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram