Тази събота е световната премиера на филм за Гео Милев

Документалният филм „Гео Милев в лабиринта на времето“ ще бъде представен в Стара Загорана 15 януари, рождения ден на поета, от 17.00 часа, в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. Организатори са Община Стара Загора, Къща музей „Гео Милев“ и Тривиум Филмс.

„Старозагорци ще имат справедливата привилегия първи да видят този филм. Това е абсолютна световна премиера, лентата не е показвана досега, премиерата в София ще бъде през март“, съобщи на пресконференция днес Костадин Бонев, сценарист, режисьор и продуцент на филма. Той бе представен от Милена Желева, зам.-кмет култура, туризъм и младежки дейности.

Основа при написването на сценария е романът на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“. „Има и много прилики между събитията тогава и сегашната действителност „, коментира режисьорът.

„Гео Милев в лабиринта на времето“ е резултат от четиригодишни проучвания в Къща музей „Гео Милев“, в народните библиотеки в София и Пловдив, в Държавния архив и Комисията по досиетата, разказа Костадин Бонев.

Съвременните герои в продукцията са артистите Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Владимир Сабоурин, Милена Ерменкова, Ованес Торосян и Станислав Кертиков. Гласът на разказвача е на актрисата Койна Русева. Консултант е старозагорският литературен критик Георги Янев, изключителен познавач на творчеството на Гео Милев, използвано е изследването му „Баща и син“.

На премиерата ще присъстват: сценаристът Константин Петров, операторът Алекс Самунджи, Владимир Сабоурин, Койна Русева, Христо Карастоянов и Георги Янев.

Входът за събитието е свободен. Присъстващите трябва да притежават валиден зелен сертификат.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram