С викове „оставка“ на пътя Сливен – Ямбол, днес ще има нови протести

Стопани от Сливенско и Ямболско, подкрепени и от граждани на Община Казанлък, блокираха вчера пътя Сливен-Ямбол до село Крушаре с настояване държавата да не погубва поминъка им, като избива свинете, отглеждани в лични стопанства, предаде БГНЕС.

Хората скандираха „Оставка” и „Убийци”. Въпреки че не са имали разрешение за протест и блокада на пътя, полицията не се намеси, за да изгони протестиращите от пешеходните пътеки.

Хората се заканиха, че това няма да бъде последният им протест, а ще продължат да бранят животните си по всякакъв начин.Протестиращите настояха за среща с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и премиера Бойко Борисов.

В същото време, стопаните от Пазарджишко получиха седмица отсрочка от земеделското министерство да умъртвят прасетата си.

Над 30 села в пазарджишка област бойкотираха крайните превантивни мерки срещу африканската чума по свинете и няма да съдействат на властите за планираното масово унищожаване на животните, които гледат в личните си дворове. Според повечето кметове обаче, това са крайни действия, тъй като в областта няма африканска чума. В обща декларация повече от 30 кмета заявиха, че няма да допуснат принудително евтаназиране на домашните прасета.

В момента в населените места тече подписка, в която се настоява за отмяна на заповедта. В подобна ситуация са десетки стопани в Пазарджишко. Много от тях ще участват в насрочения за днес протест в центъра на Пазарджик срещу превантивното умъртвяване на свинете.

За да потуши напрежението в региона, на спешна среща с кметовете и областния управител в Пазарджик следобед пристигна земеделският министър Десислава Танева. След повече от час и половина оживен разговор се реши с една седмица да бъде удължен срокът за принудително умъртвяване на домашните животни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram