Събития от Националната библиотечна седмица в Казанлък

За 14-а поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира застъпническата кампания Национална библиотечна седмица, която ще се проведе от 13 до 17 май 2019 г. под надслов „Книгите са само началото…“ с поредица от разнообразни събития в цялата страна. 

Официалното откриване ще бъде на 13 май от 13.00 ч. в Софийската градска художествена галерия (ул. „Ген. Гурко“ 1). Специален гост ще бъде Артур Шелекенс, директор на Асоциацията на обществените библиотеки в Кралство Нидерландия. 

Подготвя се среща за обсъждане на проекта на Стратегията за развитие на българската култура 2019 – 2029 г., в частта й за библиотеки и литература.

Общинска библиотека „Искра“ ще участва в застъпническата кампания с богата програма. Някои от събитията, включени в нея, вече стартираха.

На  7-ми май в Читалнята на Общинска библиотека „Искра” се  откри изложба „ Как са учили четмо и писмо преди повече от сто години”.  Показани са редки и ценни издания от Краеведския фонд на библиотеката. Особено любопитни са учебниците и пособията, съставени от учителите в казанлъшкото Педагогическо училище, станали основа за преподаването на основни дисциплини в цялата страна.

Основен акцент са : „Буквар с отвесно писмо” за първо отделение, издаван  през1897г., 1899, 1901 години, съставен от казанлъшките учители Димитър Игнатов и Димитър Андреев; „Читанка”, 1896г. на същите съставители.

Друг виден казанлъшки учител, Никола Алтънков също е представен с „Читанка”, издавана през 1900, 1901 г. Изложена е и методическа литература от малко по-късен период на друг известен  казанлъшки педагог-Гено Дочев, а именно „Практиката ми по смятане”, „Практиката ми по четене” и др.

целта на организаторите е да покажат славата на Казанлък като просветен и образователен център в края на 19 век, началото на 20 век, да запознаят учители и ученици, както и широка аудитория, с богатството на Общинска библиотека „Искра“ по отношение на съдържание с непреходно историческо значение, този път в сферата на образованието.

Изложбата ще може да се види от 7 до 31 май.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram