Стоянова не успя да уреди Попов-син с евтин имот. Об съвет се опълчи, победи опозицията

На повишена цена, срещу 42 000 лева без ДДС, продажбата на общинска къща с двор днес най-после се случи. Общинският съвет гласува сделката между кмета Галина Стоянова и сина на нейния близък приятел-русофилът и червен хардлайнер Ангел Попов. Но заради БСП не мина номерът имотът да бъде изтъргуван срещу срамните 80 лв. на квадратен метър

На предходно заседание на местния парламент не се събраха достатъчно гласове, за да бъде изтъргуван на износната цена от 32 000 лв. апетитният имот, нагласен за сина на близкия съратник на кмета Стоянова от времето на общинска администрация в мандата 2003-2011 г., когато двамата бяха колеги канцелария до канцелария.

За провала на алъш-вериша високопоставени местни гербери обвиниха медиите ни. Макар на заседанието на Съвета да постъпиха още две различни предложения за нова, прилична цена за къщата-от 42 000 и 50 000 лева. И макар съветници от различни групи, да не бяха съгласни на мизерната цена.

„Вината“ ни е в това, че видяхме и показхме „услугата“, която Стоянова връща на Попов, като продава евтино общинската къща на сина му. Председателят на Общинския съвет Николай Златанов дори смъмри колегите си и ги призова да гласуват най-евтината цена, за да „не управлява една медия“ местния парламент, на което нямала право.

След разследването на Пресс ТВ „Социалистът Ангел Попов: Няма като Юда да задгърбя Галина Стоянова. Полезни сме си!“, публикувано на 23 април т.г.,  стана ясно, че Общината готви сделката специално за Димитър Попов, син на Ангел Попов, който пък парадира с близостта си с Галина Стоянова и дори се заиграва задкулисно с нея по някои политически въпроси.

Попов-старши е член на БСП и минава сред своите за „подводница” на ГЕРБ и самата кметица, а за размяната на услуги между двамата сам социалистът се похвали публично на пресконференция през април. Което провокира брожение сред съпартийците му. А занижената оферта за къщата на синчето му, както и набързо спатерените липсващи детески години документи за имота,  предизвика бурно възмушение сред казанлъчани.

Имотът е без нотариален акт до средата на януари

На 16 април 2015 г. Стоянова внесе в Общинския съвет предложението за  продажбата на общинската къща, върху площ от 400 кв.м на ул.”Ален мак” 15 /зад манастира/ на Попов-син  само за скромните 32 000 лева без търг или конкурс. Причината е, че 45 годишният Попов обитава къщата като казанлъчанин с неотложни жилищни нужди още от 2004 г.и се ползва с формалното право да поиска да я купи.

Наша проверка показа, че мъжът е живеел първо в общински апартамент в кв.”Изток”, но с назначаването на баща му на работа в администрацията на екскмета Стефан Дамянов преди 11 години, тутакси синчето било преместено в къщата, заради това пък били изгонени предните й наематели.

Най-любопитната част от готвената продажба е в отреждането на имота, разкри екип на Пресс тв. От документите се вижда, че въпросната къща се намира между блокове и гаражи. Тя е била отчуждена преди време, за да бъде построена жилищна кооперация. Собствениците й са били възмездени, новото строителството се забавило, а  имотът останал на изживяване. До средата на този януари имотът няма акт за собственост!

През есента на миналата година главният архитект се заема и по Застроително-регулационния план №282 отрежда УПИ IV и го обособява като имот на 24 септември 2014 г. Актът е създаден / №2797/24.01.2015 г./ по т.нар.установяване. Т.е. имотът вече не е „висящ”, а актуван като частна общинска собственост, следователно става за продажба.

След тази старателна и бърза подготовка за продан на къщата, Димитър Ангелов Попов на 26 февруари 2015 г., месец след актуването, подава молба до Галина Стоянова да я закупи. Следва изготвянето на данъчна и пазарна оценки, скица и други необходими за прехвърлянето на собствеността документи и на 16 април докладната от кметицата, приятелка на таткото Попов, нещо което той подчертано твърди, е депозирана в Общинския съвет за разглеждане от комисиите му.

Общината определя три пъти по-ниска цена за имота

В тихия квартал, където е къщата, Общината е преценила, че квадратния метър е добре да се изхарчи срещу 80 лева. За сравнение, наскоро пак Общината продаде 187 кв. м имот-къща с двор, на ул.”Патриарх Евтимий” на търг за 43 000 лева. Цената на кв.метър излиза 229 лева. Миналата година този имот бе пуснат на търг с начална цена 49 000 лева, но не беше изтъргуван.

Веднага след публикацията ни стартира разглеждането на предложението за сделката в постоянните комисии на Общинския съвет. Както споделят съветници, а и по-късната промяна на обстоятелствата показва, че се е оформила нелека полемика около цената на къщата. Общинската оферта предизвика възмущението на опозицията, а от ГЕРБ поддържаха ниската цена на кмета. Останаха съмненията за шуробаджанащина, подкладени сериозно след покупката на училище „Димитър Андреев” от зам.кметската съпруга Галина Косева. Покрай основното предложение на Стоянова за 32 000 лева се оформиха още две-за 42 000 лева и за 50 000 лева. Две от комисиите на Об съвет категорично се опълчиха на занижената стойност на имота.

Сблъсъкът на оферти осуети продажбата на къщата, остана да се разглежда наново докладната

На приключилото днешно заседание Съветът даде съгласие за продажбата. Гласуваха 23 съветници, Стефан Дамянов „против“, колежката му от неговата група ГУСВ Красимира Горунска и още един съветник се въздържаха.

Сделката мина, въпреки предложените от Стоянова шуробаджанашки 32 000 лева, сега приятелското й синче ще брои малко повече от 50 000 лв., които да влязат в бюджета. Хазната ще се попълни с 12 000 лв. повече. Златанов изпусна юздите, даде ги на Пресс ТВ, а това е комплимент изобщо за четвъртата власт.

На снимката горе: Ангел Попов се хвали с шаманското, подарък от кмета Галина Стоянова

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram