Старозагорски съд даде ход на екстрадицията на български гражданин в Германия

Окръжен съд – Стара Загора допусна за изпълнение Европейска заповед за арест за български гражданин, разследван от немските съдебни власти Окръжен съд – Стара Загора допусна изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена на 12.07.2022 г. от Съдия-следовател от Районен съд – Бамберг, Федерална Република Германия, с която се иска предаване на българския гражданин Н. А. на немските съдебни власти за провеждане на наказателно производство срещу него за участие в организирана престъпна група, компютърни престъпления и измама, осъществени по време, когато е работил като т. нар. агент продажби в кол център на търговски платформи.

В хода на съдебното производство бяха получени гаранции от немските съдебни власти, че в случай на окончателна присъда във Федерална Република Германия, преследваното лице Н. А. ще бъде върнато в България за изтърпяване на наказанието.

Съдът прие тези гаранции за валидни и достатъчни, за да са изпълнени изискванията на закона за осигуряване на необходимата закрила на българския гражданин. Немските съдебни власти са изпратили и уведомление за назначен на исканото лице защитник от Районен съд – Бамберг. Окръжен съд – Стара Загора постанови съдебния си акт въз основа на постъпилите по делото Европейска заповед за арест, допълнителната информация от съдебните органи на издаващата държава, гаранциите, декларирани от издаващата държава, както и от приобщените в хода на съдебното производство писмени доказателства.

Съдебният състав прие, че искането за предаване на българския гражданин Н. А. на немските власти, въз основа на разглежданата ЕЗА, е основателно.

Окръжен съд – Стара Загора счете, че следва да се допусне изпълнение на същата, тъй като съдържа необходимата по закон информация. Налице са всички предпоставки, предвидени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, за предаване на българския гражданин Н. А. на издаващата процесната ЕЗА държава членка на Европейския съюз – Федерална Република Германия. Окръжен съд – Стара Загора взе мярка за неотклонение “задържане под стража” по отношение на исканото лице до фактическото му предаване на издаващата държава – Федерална Република Германия.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд в 5-дневен срок.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram