Стара Загора тържествено отбеляза 128-та годишнина от Съединението

КРОСС/ В парк „Пети октомври“ множество старозагорци и гости на града се включиха в тържествения общоградски ритуал в знак на признателност пред смелостта и решимостта на героите, осъществили идеята за Обединена България. Венци и цветя украсиха паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г., по повод 128-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, която се навършва на 6 септември 2013 г.

За Съединението като едно от най-важните събития в новата ни история, припомни в словото си подп. Стоян Стоянов – зам.-началник щаб на Втора механизирана бригада. „В Стара Загора на 6 септември 1885 г. по обяд, Старозагорската дружина под строй се изнася от района за постоянната си дислокация и спира пред храма „Св. Димитър“, където получава знамето на старозагорското гимнастическо дружество „Единство“, под което са се заклевали новопостъпващите войници в дружината. Дружината пристига на площад „Ал. Богориди“, където в присъствието на окръжния управител на Стара Загора Атанас Илиев, командира на дружината кап. Стоянов и изявени общественици, е прочетена телеграмата от Пловдив, с която се съобщава за обявяването наСъединението.“ Като продължение на българската национално-освободителна борба, Съединението не е само осъществяване на национално стремление, а широко отваря пътя за по-бързо обществено и икономическо развитие на България, подчерта подп. Стоянов.
На тържествения общоградски ритуал, организиран от Община Стара Загора, присъстваха областният управител Живка Аладжова, народни представители от Старозагорски избирателен район, председателят на Общинския съвет Емил Христов, зам.-кметът Янчо Калоянов, общински съветници, представители на общинското и областното ръководство, патриотични организации и политически сили.
Венци пред паметника поднесоха от името на Община Стара Загора, Старозагорски гарнизон, Общински съвет Стара Загора и областния управител. В края на литературната композиция на водещия Христофор Недков прозвуча патриотичният призив на съединистите – „Да живее Съединението, да живее България! В ритуала участваха почетен караул, знаменна група и военен духов оркестър от Втора механизирана бригада.
По традиция на този ден в 11.00 ч. на лятната сцена на ДТ „Гео Милев“ започна ХІІ – тият Песенен празник „Средногорско ехо“ .
Официалния празник на с. Малко Кадиево се отбелязва днес в 13.00 ч. в центъра на селото.
Концертът на общински ансамбъл „Загоре“ ще се състои от 18.00 ч. на площада пред Община Стара Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram