Спътник ще напомня за космическата слава на Стара Загора

Във фоайето на Община Стара Загора е експонирано копие на космическия спътник „Интеркосмос България – 1300“. Той ще бъде част от специално създаден монумент, напомнящ на жителите и гостите на града за космическата слава на града.

Инициативата е на Граждански клуб „Липа“, в партньорство с Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките и Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“. Идеята се реализира с подкрепата на Община Стара Загора и местната Търговско-промишлена палата.

Реализацията на начинанието започва през 2021 година, когато се навършиха 40 години от изстрелването.  Проектът е дело на архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев – ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която играе решаваща роля за осъществяването на програмата „Интеркосмос България-1300“.

Както БТА писа по време на дарителска вечер, която се проведе в края на м.г. в Стара Загора, бяха събрани 14 000 лева в подкрепа на проекта. 

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram