Справедлива такса-смет за казанлъчани и бизнеса

Политиците отлагат с години въвеждането на справедлива методика за изчисляване на такса „Смет“. Базирана на данъчната оценка на имота такса е несправедлива и натоварва доходите на казанлъчани.

Бизнесът настоява най-много за промените, защото фирмите покриват 70 – 80% от сумите, които общините събират за сметосъбиране и извозване.

Местните власти бягат от решението на принципа „замърсителят плаща“ , но изработването на обективна формула за справедлив размер на таксата „Смет“ вече е неотложно.

Кандидатът за кмет на Община Казанлък –  безпартийният инж.Стоян Петров, издигнат от БСП за България има ясни намерения в тази посока:

„Чистотата и колко струва тя на всеки жител на общината е въпрос, който чувах навсякъде по време на срещите ми с хората.

Цената и качеството на сметосъбирането са теми, които трябва да бъдат преразгледани задължително.

Тъй като един от основните ми приоритети е екологията, една от първите бързи  и възможни стъпки е да променим цялостната философия на определяне и събиране  на  „такса смет” на принципа – плаща този, който замърсява.

Само така ще облекчим гражданите от несправедливите такси битови отпадъци особено за жилища и къщи, които не се ползват и икономически ще стимулираме да отделят рециклируемия отпадък и растителната маса от твърдите битови отпадъци. Така ще намалим таксите за третиране и ще се намали общото количество твърди битови отпадъци изхвърляни от гражданите, които отиват в депата и за които се плаща скъпо.

Сегашният модел на „промил” спрямо цената на имота е несправедлив и скъп за гражданите.  Зная, че процесът е сложен, но някой трябва да направи първата стъпка.

Имам много идеи и за подземни контейнери, и за площадки за био маса и за разделно събиране, а защо не и въвеждане на доказали се образци за производство на енергия и др.

Всички тези възможности са отворени и аз смятам, че е дошло времето да се възползваме от тях“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram