Спомен за приятеля на казанлъшкия театър проф. Мирослава Кортенска

На 13 април 2021 г. ни напусна проф. Мирослава Кортенска. Навършва се точно година от нейната кончина. Проф. Кортенска има сериозен принос за създаването на театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък през 1998 г. С нейната експертиза, енергия и ентусиазъм и тези на създателя на театър и пръв негов директор – Васил Самарски, театърът в Града на розите се роди, когато в страната закриваха сцени. Проф. Кортенска беше и дългогодишен консултант на казанлъшката трупа. Тя си отиде, покосена от болестта, само месец преди добрия й приятел Самарски.

За личността на проф. Кортенска разказва в “Нашият ден“ нейната дъщеря Веселина Господинова, която е и дъщеря и на големия български актьор Кирил Господинов:

“Майка ми почина на 13 април миналата година по време на пандемията, затова ритуалът по погребението беше много труден и единствената свободна дата беше 18 април, датата, на която баща ми си отиде.

Смъртта е част от живота, но аз имам привилегия пред другите хора, че винаги, когато ми стане мъчно или искам да бъда по-близо до майка ми, си отварям нейна книга. Мога да гледам и нейните документални филми, посветени на творци от съвременния български театър.

Винаги се докосвам до това наследство, то е живо и още диша, защото майка ми си отиде в една възраст, която беше активна и работеше, твореше до края.

Подарих нейния архив на нейните студенти и преподаватели. Сближих се много с хората, които описаха целия архив на майката ми от университетската библиотека на Югозападния университет в Благоевград.

Направихме един сакрален ритуал, идвайки те от Благоевград с един голям бус, да вземат всички книги, настолни на майка ми, върху които тя работеше.  Това бяха Яворов, литературният кръг Мисъл“, Любен Гройс, съвременни български творци, нейните уникални пиперливи коментари. За мен те са едни феи, феите от библиотеката в Благоевград събраха всичко това.

Разделих се с архива на майка ми, но виждайки как се ползва той и къде отиде, реших, че се получи се много добре с това дарението.

Може би слушателите на радиото помнят проф. Кортенска с нейните остри и смели коментари, но всичко това беше на базата на огромната ерудиция и подготвеност, която имаше тя като един многолик творец, истински интелектуалец.

Основното нещо, което ми остана като послание от тях е – да обичаш, да вярваш и да служиш на семейството и на приятелите.“

Проф. Мирослава Кортенска е родена на 5 ноември 1953 г. в София в семейството на актьора Стефан Кортенски и актрисата Веса Кортенска. Завършва ВИТИЗ в София при проф. Любомир Тенев.

От 1976 до 1991 г. работи като драматург в Драматичния театър в Стара Загора и в Държавния сатиричен театър. От 1993 до 1996 г. е преподавател и заместник-декан на Магистърски факултет в Нов български университет (НБУ). Ръководител на магистърска програма „Журналистиката като четвърта власт“ на НБУ и Американския университет в Благоевград.

През 1997 г. е съветник в Комисията по култура и медии в 38-ото Народно събрание и експерт по написването на Закона за електронни медии. От 2002 до 2005 г. е член на Художествения съвет на Българската национална телевизия (БНТ).

От 2008 до 2010 г. е член на Художествения съвет на Българското национално радио (БНР), програма „Христо Ботев“. След това от 2009 до 2011 г. е автор и водещ на предаването „Врата към Европа“ по БНР, програма „Христо Ботев“. Предаването получава две награди от Комитета по образование на Европейската комисия през 2009 и 2010 г.

Автор е на множество коментари, статии и анализи по болезнени въпроси на българския преход в електронните и печатни медии на България.

През 2011 и 2012 г. е член на изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram