Социалната услуга „Дневен център за пълнолетни лица с увреждания“ става държавно делегирана дейност

Общинските съветници ще вземат решение новата социална услуга „Дневен център за пълнолетни лица с увреждания“ да стане държавно делегирана дейност, считано от 01.05.2023 година. Точката е включена в дневния ред на заседанието, което ще се проведе на 30 март в зала „Инфра“.
Във връзка с променената правна рамка на социалните услуги в страната е необходимо да се предприемат действия от органите за местна администрация с цел законосъобразното и навременно създаване на социална услуга „Дневен център за пълнолетни лица с увреждания“ като държавно делегирана дейност, считано от 01.05.2023 година от община Казанлък.
Съгласно разпоредбите за Закона за социалните услуги (ЗСУ), до приемане на Националната карта на социалните услуги, от държавния бюджет се финансират само тези видове социални услуги, които до влизането в сила на закона са определени като държавно делегирани дейности с решението на Министерския съвет и за тях се прилагат разпоредбите на закона относно създаването, прекратяването, финансирането и прекратяване на финансирането, годишното планиране, заплащането на таксите за ползване и освобождаването от такси за ползване и възлагане на социални услуги, финансирани от държавния бюджет.
Социалната услуга е разкрита на 01.05.2022 г. като „Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства“ в гр. Казанлък, ул. „Маньо Стайнов“ №11 в изпълнение на проект BG05M9OP001-2.090-0017-C01 „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания – етап 2 – предоставяне на новите услуги“, финансиран по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 с определен капацитет 40 места. Съгласно заложените дейности по горепосочения проект услугата се предоставя за срок от 12 месеца – до края на април 2023 г.

Съгласно чл.2 от Постановление №7/19.01.2023 г. на Министерски съвет за уреждане на бюджетни отношения през 2023 г., социалните услуги по приключили проекти по оперативни програми, които ще продължат да се предоставят през 2023 г., се финансират като делегирани от държавата дейности от датата, следваща приключването на финансирането им с европейски средства. До приемането на
постановлението за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2023 г. социалните услуги, на които следва да се осигури устойчивост, се финансират от бюджетите на общините.

Социална услуга „Дневен център за пълнолетни лица с увреждания“ (ДЦПЛУ), гр. Казанлък като делегирана от държавата дейност е с капацитет 40 места, считано от 01.05.2023 г., както и екип на услугата включващ 15 щатни броя персонал, в т.ч. управител. Целевата група са пълнолетни лица с увреждания, включително и с деменция, които обичайно са лица в надтрудоспособна възраст, с трайни увреждания, в
невъзможност да се самообслужват, с необходимост от постоянна грижа и подкрепа, диагностицирани едновременно с няколко заболявания: на сърдечно-съдовата система, скелетно-мускулни заболявания, бъбречни и други вътрешни заболявания, неврологични заболявания, инсулинозависим диабет, деменция и др. Социалните дейности в ДЦПЛУ ще се предоставят в материално-техническа база, разположена на първи етаж от двуетажна самостоятелна сграда, общинска собственост, намираща се в гр. Казанлък, на адрес – ул. „Маньо Стайнов“ №11.
Специализираната социална услуга „Дневен център за пълнолетни лица с увреждания“ ще прилага програми за работа съобразени с индивидуалните потребности на потребителите, с цел удовлетворяване им, като се гарантира качествено предоставяне на социалните дейности и ефективно реализиране на плановете за подкрепа на потребителите. В ДЦПЛУ ще се прилагат и развиват добри практики.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram