Сома отваря музея на прародственика си Бай Ганьо през февруари

Музеят на Бай Ганьо в родното му село Енина ще бъде готов през февруари, но все още няма яснота кога ще приеме първите си посетители, разказа пред Монитор бг неговият инициатор казанлъчанинът Румен Сомов /на снимката/, който е прароднина на прототипа на Алековия герой Ганьо Сомов. .

За създаването му Румен преди време откупи полурухналата къща в селото край Казанлък, която е била музей на партизанина-парашутист Димо Астаджов. След основаен ремонт започна да „трупа“ експонати сред тях и около 300 издания на „До Чикаго и назад“ и „Бай Ганьо“ на десетки езици.

В двора Сома възнамерява да направи малко ресторантче за скара-бира и кебапчета.

Румен припомня, че родственикът му , послужил като прототип на Алеко всъщност никога не е търгувал с розово масло, в Чикаго, където писателят се среща с него през 1893 година,  е бил като пазвантин на българския павилион. Истината е разкрита в книгата на краеведа д-р Генчо Китипов „Аз „Бай Ганьо” /на земята и в небесните селения/“, чийто илюстрации Румен рисува през 2013 година.

Бай Ганьо Роден е през 1850 година в семейство, чийто предни три деца починали и майката го оставила до кладенеца край къщата, за да му дадат името на онзи, който пръв ще го вдигне от калдаръма. Участвал е като четник в Руско-турската освободителна война, на изложението в Америка попаднал повече от случайно покрай казанлъшки търговци на розово масло. След завръщането си в България е бил за известно време глашатай в общината.

Запазена е и негова снимка , правена от Петър Топузов и съхранена от писателя – народовед Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Истинската къща на Гьтьо Сомов била съборена преди пет-шест години след като почти се самосрутила от старост, твърди Румен Сомов, който искрено съжалява, че твърде късно научил за нея.

Сомов е икономист по професия, но от дълги години е татуист. Има издадени няколко книги с фейлетони, бил е и журналист, радиоводещ , карикатурист и илюстратор на сборници.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram