Слънчево време, празнично настроение и много атракции на “Фестивала на знанието” на Тракийския университет – Стара Загора

Пандемичните условия предизвикаха необходимостта от едно по-различно и креативно провеждане на кандидатстудентската кампания в Тракийския университет. Поради тази причина „Денят на отворените врати” прерастна
във “Фестивал на знанието”, който е на път да се превърне в своеобразна традиция за висшето учебно заведение в Стара Загора.

След неговото първо издание, което се проведе през май миналата година на Форума на Ректората в Студентски град, този път информационните щандове бяха разположени по бул. “Цар Симеон Велики”. Посетителите имаха възможността да се запознаят отблизо с част от практическата дейност на специалностите в различните факултети и структурни звена. 

Една от основните цели на събитието си остава представяне на възможностите за продължаване на образованието пред кандидат-студентите, които все още не са взели окончателно решение в каква специалност да изберат да се развиват. От своя страна Фестивалът е и добра възможност студенти и преподаватели да се запознаят помежду си, както и с дейностите на своите колеги извън собствените факултети и научни области. 

Студентите от емблематичния за Тракийския университет Ветеринарномедицински факултет и техните преподаватели бяха подготвили представяне на учебни модели, с които работят в първия в България „Ветеринарен симулационен център“ от типа Clinical skills lab. На информационния щанд на Медицинският факултет, който само преди няколко дни отпразнува своя 40-годишен юбилей, бяха представени различни микроскопски препарати, както и макети на органи, а отзивчиви студенти разясняваха в детайли особеностите на обучението по медицина в Тракийския университет

На щанда на факултета-доайен в Тракийския университет, 100-годишния Аграрен факултет на Тракийския университет освен с богат набор от информационни материали, присъстваха и различни видове билки, растения и макети на селскостопански животни. Факултетът предлага обучение по специалности свързани с животновъдство, растениевъдство, екология. Някои от тях са вече добре познатите и утвърдени като „Зооинженерство“, „Агрономство“ и „Екология и опазване на околната страна“ и „Аграрно инженерство“, а други са уникални специалности за страната като „Рибовъдство и аквакултура“ и „Агрономство и етерично-маслени култури“. 

Студентите на Педагогически факултет демонстрираха щафетни спортни игри, представиха танц с жестомимичен превод, изложиха свои красиви рисунки и предложиха на посетителите да се включат в различни предизвикателства- писане върху пясък, изписване на глаголически символи, рисуване и оцветяване с различни материали, както и демонстрация компютърни умения. Педагогическият факултет предлага широк спектър от специалности като “Предучилищна педагогика”, “Начална училищна педагогика”, “Чуждоезиково обучение с английски език”, “Педагогика на обучението по изобразителното изкуство и графичен дизайн”, “Педагогика на обучението по физическо възпитание”, “Педагогика на обучението по информатика и информационни технологии”, “Специална педагогика” и “Социална педагогика”. През последните години тези специалности са все по-търсени сред кандидатстудентите, заради повишаване на обществения престиж на учителите и на въведените финансовите стимули на национално ниво, свързани с педагогическите професии.

Факултет „Техника и технологии“ гр. Ямбол представиха специалностите: “Автотранспортна и земеделска техника”, “Дизайн, технологии и мениджмънт на модната индустрия”, “Автоматика и компютърни системи”, “Електротехника”, “Индустриално инженерство”, “Топло и газоснабдяване”, “Технология на храните” и нововъведената специалност от тази учебна година „Компютърни системи и комуникации“. Най-новата магистърска програма е „Топлоенергийни и екологични системи и технологии“. На щанда на Факултет „Техника и технологии“ гр. Ямбол посетителите имаха възможността да експериментират с различни високотехнологични инструменти и да изгледат видео презентация за дейността на факултета.

На своя щанд представителите на Филиал Хасково предлагаха провеждане на някои базови изследвания като измерване на кръвно налягане. Филиалът в Хасково предлага обучение на здравни специалисти по Кинезитерапия, Акушерство, както и на медицински сестри.

На щанда на Медицински колеж се демонстрираха особеностите на работата на медицинските лаборанти, рехабилитаторите, помощник фармацевти, медицински козметик, медицински оптик и ортопедичен техник. Последните две специалности са въведени от тази учебна година.

Фокусът при Стопанския факултет беше представянето двете професионални направления в областта на икономиката и на информационните технологии и компютърните системи. Специалностите, които се предлагат в Стопанския факултет са “Бизнес икономика”, “Регионална икономика и управление”, “Местни финанси”, “Информационни технологии в икономиката и управлението", "Аграрна икономика и управление", "Софтуерно инженерство" и "Информационни технологии". 

На щанда на ДИПКУ се показват най-новите предмети, които са включени в квалификационните форми с учителите от страната. Демонстрирани бяха и най-актуални са STEM–технологии, Легодюкейшън, роботизирани играчки, както и компютърна лаборатория, с която могат да бъдат измервани различни показатели като температура, пулс, атмосферно налягане и влажност на въздуха.

Свой щанд имаха и чуждестранните студенти, които се обучават предимно в специалностите медицина и ветеринарна медицина, тъй като обучението по тези специалности се предлага и на английски език. Сред студентите Англоезично обучение при МФ и ВMФ има представители на Великобритания, Индия, Пакистан, Ирландия и др. От тази година те са основна движеща сила на новосформирания представителен отбор по крикет на Тракийски университет, който взе призовото 3-то място на провелия се в гр. София турнир, посветен на Европейската седмица на спорта. Освен някои от особеностите на своята култура, чуждестранните студенти не пропуснаха възможността да запознаят посетителите и с успехите на отбора по крикет.

В ранния следобед „пейзажът“ се обогати с агънца, понита, теленце, които представляваха изключителна атракция за най-малките. Животни са отглеждани в Академичния технологичен комплекс /АТК/ при Тракийски университет, който осъществява научно-производствена дейност, внедрява научни постижения, разработки и реализация на проекти. Основната цел с производството на продукти в университета е свързана с практическата част на обучението на студентите от Аграрния и Ветеринарномедицинския факултет, които участват в целия процес – от земята до трапезата. Сирене и кашкавал са първите продукти, които пусна Тракийски университет – Стара Загора след патентоване на марката, носеща името на висшето училище.

Партньорите на Тракийски университет – Спасителният център за диви животни „Зелени Балкани“ присъстваха с техните неизменни другари – птиците, с които всички имаха възможност да си направят атрактивни снимки, както и да се запознаят в детайли с дейността на “Зелени Балкани”, свързана с лечение, рехабилитация, размножаване и връщане в природата на редки и застрашени от изчезване диви животни, и екологично образование. 

От 18 ч. празника се измести в пространството пред община Стара Загора. Културната програма започна с участието на Студентски фолклорен ансамбъл при Югозападен университет “Неофит Рилски” с главен художествен ръководител проф. Николай Цветков и Фолкорна група “Песнопойки” с ръководител доц. д-р Бинка Добрева. След тях на сцената излязоха студентките по ветеринарна медицина Екатерини Тартани и Хриса Факу, които поднесоха музикален поздрав с “Новата гръцка музика”. Програмата завърши с концерт на студентския рок състав „Макрофагос“ с ръководител д-р Йордан Стоянов. Водещи на събитието бяха чаровните Ивана-Антония Гайдарова - студентка по ветеринарна медицина и Йованче Алексовски - студент по медицина в Тракийския университет. Свои приветствия отправиха Главният секретар на Тракийския университет доц. д-р Ани Златева, както и зам. кметът на община Стара Загора г-жа Милена Желева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram