Сдружение „Бъдеще за децата” стартира кауза към „ПЛАТФОРМАТА“

Кампанията, която местната организация стартира, цели набирането на средства – онлайн, за оборудване на стая за Сензорна терапия и мултисензорна стимулация.  За реализацията на идеята са необходими около 2000 лв. Към настоящия момент от сдружението са осигурили 600лв.  „Платформата” (platformata.bg) e социална мрежа за дарители, създадена от Фондация „Помощ за благотворителността в България“ (ФПББ). Чрез нея може да дарите по няколко начина: онлайн, с кредитна или дебитна карта, през системата Борика към ПОС терминала на ФПББ в Уникредит Булбанк; онлайн, с кредитна или дебитна карта, през Pay Pal и по банков път – през дарителската сметка на ФПББ (Плащането не се отразява веднага в профила на каузата. Тази плащания се отразяват веднъж седмично.)

Сдружение „Бъдеще за децата” работи с деца със специални образователни потребности от своето създаване, а от 2008 година притежава и Лиценз за предоставяне на социалната услуга Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания, като от 2014 година тя е държавно делeгирана.  С оглед на децата, с които се работи в Центъра и увеличаване броя на потребителите от аутистичния спектър, сензорно-интегративна дисфункция и различни поведенчески проблеми, излезе и потребността от създаване на стая за сензорна терапия и мултисензорна стимулация.

Със средства от Платформата.бг и с доброволен труд Сдружението има желание да обособи и обзаведе стая за „специални деца” – пространство, в което съчетанието между движението, работата със сетивата и професионализма на терапевта дава устойчивост на постигнатите резултати и е особено подходящо както за здрави деца, така и за деца със специфични потребности (Детска церебрална парализа, проблеми от аутистичния спектър, сензорно-интегративна дисфункция, сензорни нарушения, езиково-говорни нарушения, поведенчески проблеми, Синдром на Даун и др.). Тези деца са хиперактивни или изключително пасивни, отчуждени или търсещи внимание,  всички обаче са обединени от необходимостта да бъдат разбрани и обичани. Сeнзopнaтa тepaпия e хoлaндcки пaтeнт и ce изпoлзвa пpeдимнo пpи дeцa c yвpeждaния. Стaндapти нямa и вcякa eднa cтaя e yникaлнa, и се проектира отделно според функциите, които изпълнява. Работа в мултисензорната стая съчетава по иновативативен начин идеите на психоанализата, релационната психомоторика и мулти-сензорния принцип.

В тази стая може да се работи и с деца без специални потребности, при които се забeлязват трудности в психическото и емоционално развитие.

В ранните периоди на развитие (до 7 г.) детето трупа най-много преживявания, които се нуждаят от качествена преработка, за да може този опит да послужи в ежедневните дейности и да се доразвиват когнитивните процеси на мислене, памет, внимание и концентрация, научаване на причина и следствие. Опознаването на средата е основно за развиване на личния опит и потенциал, което се случва максимално ефективно в адаптирана сензорна среда, в която се изучава и изследва чрез сетивата, в процеса на игра. Провокирайки интересите на детето, му се дава възможност да разбира по-лесно речта и да развива комуникативните си умения по естествен начин. Свободата на движение подобрява фините умения и води до по-добра координация на движенията. Постига се пространствена ориентация, което предполага повече самостоятелност и гъвкавост в ежедневните дейности.

Сензорната интеграция е сложен процес на преработка и подреждане на информацията, при който се постига максимално адекватно поведение спрямо средата и околните. Прилагането на сензорно-интегративна терапия позволява на детето да заяви себе си в специфично пространство, превръщайки го в ръководител на случващото се, а не в прицел на случайни и самоцелни интервенции. Терапевтичната среда е подготвена така, че да бъде забавна за детето, което може да експериментира и изобретява своето желание за игра.

Идеята на „Бъдеще за децата” е специалната стая, да се ползва и от други социални услуги за деца, които работят на територията на община Казанлък и Ресурсен център Стара Загора.

На първо време, тя ще бъде обзаведена с гимнастически дюшек – 2 бр., стреч люлка, стреч чувал, люлка – утроба, шест броя психомоторни 3D модула (малки), модули за малък басейн за психомоторика с топки, огледало, гимнастически топки, модул – дъга, малка пързалка, два барбарона, баланс уреди за ерготерапия и един уред за цветомузика.

Бета версията на „ПЛАТФОРМАТА“ е онлайн от пролетта на 2015 година. Тя предлага повече от възможността да се дарява за благотворителни каузи. „ПЛАТФОРМАТА“ има някои от функциите на социална мрежа. Потребителите могат активно да предлагат нови каузи, да канят поддръжници и дарители, да създават и управляват благотворителни събития. Всеки потребител има акаунт, през който може да следи своята дарителска активност.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram