Светлозар Стоянов шлифова гравюра от свирепа красота

Издателство „Ентусиаст” предлага на читателите новата книга на Светлозар Стоянов „Гравюра от белези”. Сборникът съдържа 17 разказа със съвременна тематика, а всеки от тях е радикален пример за шлифован стил – проза, издигната до поезия.

Образите са естествени, а езикът – жив и увлекателен, което спомага текстовете да се четат леко, още повече че са близки по стил, форма и послание. Всяка една история в сборника има свой оригинален, завършен сюжет, а един от творческите похвати на автора е да използва обикновени думи, но някак да ги прави необикновени – да произвежда магия от тях.

Когато четем даден автор (и няма значение дали си мислим за поезия или проза – все едно е), от същностно значение е да вярваме на автора. Или по-скоро да постигнем „онзи волеви отказ от съмнение“, за който говореше Колдридж.

А Светлозар Стоянов го постига. Страниците на „Гравюра от белези” са написани филигранно, понякога с поетична прецизност, понякога натуралистично, с лексикална грубост, непривична за литературните традиции в редица страни. Но всеки, който прочете книгата, ще види, че тази грубост е органична, а не самоцелна. Думите на автора са само символи на споделени спомени.

Светлозар Стоянов, автор на „Новинар“, е роден през 1974 г. в Казанлък. Работил е като учител по литература, екскурзовод, художник, транжор в птицекланица в Уелс, барман в Манчестър, разрушител на стари сгради в индустриален Лондон, редактор и репортер в редица столични и провинциални издания.

През 2010 г. с дебютната си книга „Втора класа” печели националните награди за литературен дебют „Южна пролет” и „Светлоструй”. /Новинар/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram