Ръчно броене на бюлетини няма да има в Павел баня. Делото отложено

СЪДЪТ РЕШИ ДА ОТЛОЖИ ДЕЛОТО ПО ЖАЛБАТА ЗА КАСИРАНЕ НА ВОТА ЗА СРЯДА

Административният съд в Стара Загора отложи делото по иска на Станимир Радевски за касиране на изборите в Павел баня. Съдийската колегия реши, че ръчно броене на бюлетини няма да има, но ще бъдат разпитани двама свидетели от Общинската избирателна комисия – Павел баня.

На заседанието присъстваха ищецът Станимир Радевски и председателят на ОИК – Павел баня адв. Силвена Търпанова.

Заради сигнали за изборни нарушения, получени в щаба на Станимир Радевски, адвокатите му настояха всички бюлетини да бъдат преброени отново и да бъде открита процедура по оспорване истинността на протоколите на всички секционни избирателни комисии. Защитата посочи, че има данни за разминаване в часовете на съставяне и подписване на протоколи или пък изобщо липсва посочен час. Някои от протоколите били съставени в ОИК от нейни членове при положени предварително подписи на членовете на СИК, заявиха адвокатите на Радевски.

Те посочиха, че има и данни за отваряне и манипулиране на чували с изборни книжа.

Според Станимир Радевски ръчното преброяване на бюлетините, което съдът отхвърли, би било гаранция, че изборите са проведени законно и припомни, че преди четири години, когато той спечели с 39 гласа, също имаше ръчно преброяване. Тогава то бе по дело, образувано по жалба на загубилия тогава негов опонент Иса Бесоолу. „Оказа се, че гласовете за мен са двойно повече от отразените в протоколите, мисля, че и сега е така“, каза след заседанието пред Радио Стара Загора жалбоподателят.

Съдът Отказа да открие и процедура по оспорване на истинността на всички протоколи и определи такава да бъде открита само за четири секции – по една в село Асен и Александрово и две в село Осетеново, в чиито протоколи са били нанасяни поправки. Председателят на ОИК в Павел Баня Силвена Търпанова обясни корекциите с липсата на втора бланка, в която комисиите да могат да препишат протоколите, в които са допуснати технически грешки. Подобни поправки били напълно допустими от закона. Тя отрече да са извършвани и останалите посочени от жалбоподателя нарушения.

Снимки: Зорница Семерджиева, Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram