„Руския пазар“ в Зарата вече ще се нарича „Васил Шаханов“

Обновеният покрит пазар в старозагорския квартал „Казански“ ще носи името Васил Шаханов. Това одобриха на свое заседание общинските съветници в Стара Загора.

В миналото хората от квартала са наричали мястото „Руски пазар“, тъй като там са пристигали автобуси с граждани на бившия СССР да предлагат и продават различни стоки от бита. Тържището беше изцяло обновено по проект „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар“.

Общата стойност на проекта е над 7 млн. лева, от които 6 млн. лв. се предоставят от „Фонд за устойчиви градове“. Обновеното пространство, е с разгъната застроена площ от близо 2400 кв. м с 115 щанда. Официалното откриване на обекта ще бъде на 2 август, от 10:30 часа. На събитието ще присъстват и родственици на Васил Шаханов. 

Васил Шаханов е един от крупните дарители и благодетели на Стара Загора в края на XIX и началото на ХХ век. През 1876 г.  основава в Стара Загора първата конячна фабрика и спиртоварна. След Освобождението изгражда модерна за времето си производствена база и въвежда във фабриката си технологиите на известни европейски спиртоварни и винарни. Печели награди и отличия на международни изложения в Европа в края на XIX-началото на ХХ век. Продава стоката си в цяла България, като особено търсен артикул е заарската мастика. Ежегодни са били големите му дарения за дружество „Добрий самарянин” и „Театър”, на които е член. Името му е вписано в Паметната книга на дарителите на Археологическо дружество „Августа Траяна”. Той неизменно присъства в списъците на дарителите, публикувани в ежегодните отчети на благотворителните дружества. Издържа талантливи, но бедни деца от града, за да получат те образование в Русия. За търговската, предприемаческата и благотворителната си дейност получава заслужено признание –два пъти е награждаван с орден „За граждански заслуги” и е сред най-почитаните членове на Пловдивската търговско-индустриална камара. Общински съветник в Стара Загора от 1894 до 1896 година.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram