Румен Леонидов: Учителят Тео е частица от Вътрешния ни Страж*

Писателят Румен Леонидов коментира в социалната мрежа документалния филм за известния български учител по физика и математика Теодосий Теодосиев, наричан с любов от десетките си възпитаници просто учителят Тео. Режисьор и сценарист на филма е Николай Василев, къщо казанлъчанин. Премиерата на лентата бе в понеделник в Дома на киното в столицата.

Бях. Видях. Преживях. Чух неща, които мисля. И неща, които са немислими за подивяващото човечество. Този Учител вдъхва духовен живот. Преподава физика, а не физика на тъгата. Познава високата поезия. Дава пример с Япония, където децата 40 минути съзерцават безмълвно прекрасното и общуват с него. Учителят е сигурен, че всеки, който мисли и създава прекрасности, заслужава трудът му да бъде обявен за изкуство. Независимо дали правиш прекрасни банички или създаваш непреходни открития.
Тео заслужава този филм! Тео е частица от Вътрешния ни Страж, който никога не заспива. Но винаги спасява само онези, които искат да бъдат спасени.
Събирайте си ангелите и започвайте втората част на тази мистерия. Направете го пълнометражен. Ще обиколи света. И ще прослави България. И покрай Нея и българите. Макар че мнозинството от днешните въобще не го заслужава. Майната им.

* Заглавието е на редакцията

novini.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram