Розопроизводителите очакват отговор от дестилериите: ще изкупуват ли розов цвят?

До края на февруари се очаква да се проведе Консултативен съвет по маслодайната роза

Розопроизводителите в много части на страната очакват ясен отговор от дестилериите за това, дали ще изкупуват розов цвят през тази година. Отговор на въпроса е бил потърсен по време на онлайн среща между Българска Национална асоциация етерични масла, парфюмерия и Козметика, от една страна, и Професионална асоциация на розопроизводителите, от друга страна.

„Значителна част от преработвателите имат големи складови наличности и са категорични, че няма да започнат кампания по изкупуване на розов цвят. Други са успели да продадат маслата си и смятат да проведат нормална кампания по изкупуване на цвета. За района на Сопот и Карлово ситуацията е деликатна, тъй като произвеждания в Карловската долина цвят се преработва от „Българска роза“, която заяви, че още не е взела решение каква кампания ще проведе през тази година. Това е тежък отговор за розопроизводителите, тъй като те правят големи разходи през февруари и март. В този период ако преработвателите нямат пазари, сме поставени пред дилемата да пренебрегнем насажденията. Тази година се очертава да бъде добра за розопроизводството заради обилните валежи“, коментира за „Агрозона“ Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите.

Желание за модернизация

Браншът очаква, до края на февруари Министерство на земеделието, храните и горите да свика Консултативен съвет за маслодайната роза. Точките от дневния ред все още се уточняват от асоциацията, уточни Христо Николов, но основният въпрос, който вълнува производителите е дали ще има кампания по изкупуване на маслодайната роза. Розопроизводителите настояват също така за финансова помощ, която да бъде справедливо разпределена. От своя страна земеделските стопани следва да гарантират, че тези средства ще бъдат инвестирани в модернизация и оптимизация на разходите за производство.

Чакана помощ

Идентифицираните площи с маслодайна роза в страната са 44 000 дка. При производство на 15 000 – 16 000 т суровина, която се очаква да бъде реколтирана и според намеренията, които предстои да обявят дестилериите, ще се преценява какъв ще е необходимият размер на обезщетенията, които розопроизводителите ще поискат от държавата. „Миналата година държавата събра средства за подпомагане на сектора и стопаните получиха обезщетения, с които „закърпиха дупките“. Надяваме се на подобен размер на подпомагане, но разпределен по по-справедлив начин,“ обясни Христо Николов и допълни, че причината за недалновидното разпределение е била причинена от регламент на Европейската комисия./agrozona.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram