Родители искат отпадане на матурите за 7 и 12 клас

Петиция за премахване на националното външно оценяване след седми и десети клас и държавните зрелостни изпити след дванадесети клас набира сила в интернет с близо 6 000 подписа от стартирането й в края на април. Родители и ученици се обединяват около идеята, че в условия на пандемия изпитите не трябва да се провеждат, за да се гарантира здравето на всички, както и за да бъде избегнато влошаване на епидемичната обстановка в България. Идеята подкрепят родители в Казанлък и Стара Загора.

Поради стеклите се обстоятелства, около COVID19, матурите би трябвало да бъдат отменени, поради липса на гаранция за здравето на всички ученици, учители и техните семейства, както и за да бъде избегнато влошаване на епидемичната обстановка в България, се изтъква в петицията.
Няколко държави вече са отменили матурите, като една от тях е Франция, а учениците ще бъдат оценявани по текущите им резултати.
Спрямо тях те могат да бъдат приети в гимназии или висши училища, а диплома могат да получават на базата на годишните си оценки.


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram