Рибарски: Втечненият газ от САЩ ще идва с кораби, цената още не е ясна

Тепърва ще се договори слот, на който да се разтоварват танкерите с американски втечнен газ, заяви старозагорският депутат и шеф на енергийната комисия Радослав Рибарски, коментирайки новината от премиер Петков за соговорени колическа втечнен газ от САЩ на по-ниски ени. От думите му остана впечатление, че България има „резервирано паркомясто“ и всъщност остава да се направи договорка кое точно е това място на Ревитуса.

Договорените количества газ от САЩ от страна на премиера Кирил Петков ще се докарват с кораби. След като имаме сключени договори, ще станат ясни датите кога ще бъдат разтоварени корабите, посочи Рибарски. Но не можа да каже на каква цена ще идва този газ

В газохранилището в Чирен количествата газ са около 20%. Идеята в този период е да се нагнетява газ от количествата, които ще получим тепърва, уточни Рибарски.

Въпросите, които ще се разгледат във временната комисия за газовите доставки, биха могли да бъдат разгледани и в Комисията по енергетика, като нямат притеснения за нещо нередно. Ако е нужно временната комисия за газовите доставки ще бъде засекретена или поне една част от нея, посочи депутатът от „Продължаваме промяната“.

Според Рибарски всички зависи от решенията на другите държави дали ще плащат газа в рубли или не. Засега ние предпочитаме да сме от коректната страна на договореностите. България не е влизала в разрив с други договори и клаузи, добави председателят на енергийната комисия.

По отношение на ембаргото на руски петрол, Рибарски заяви, че позицията по темата ни е категорична и няма промяна в нашата позиция. Той обясни как това, че имаме излаз на Черно море, не можело да се счита за предимство спрямо Унгария и Словакия например, без да влиза в подробности защо след като имаме такъв излаз това не ни помага. Не можем в този период (до края на 2022 година) да заменим ставките на нефт с други източници, посочи председателят на енергийната комисия в НС.

Рибарски не отговори конкретно какъв точно ще е механизмът на тази отстъпка в ената, за която говори премиерът, и дали ще важи само ако заредиш 50+ литра гориво наведнъж, като само уточни, че все още има изчистване в подробностите, те щели да бъдат уредени в поднормативни актове.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram