РЗИ разяснява на ромите в Мъглиж и Николаево ползата от профилактиката

От 21 септември 2014 година РЗИ- Стара Загора съвместно със СНЦ “Свят без граници“ започва информационна кампания за значението на профилактичните прегледи и изследвания сред ромското население над 18 години, което живее в кв.“Лозенец“ на областния град, съобщи д-р Елена Канева, директор на Регионалната здравна инспекция.

Кампанията  е част от Плана за действие 2011-2015 към Здравната стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етническите малцинства, и е в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването.

Разяснителната кампания включва беседи от специалисти, неформални разговори с жителите на ромския квартал, разпространение на образователни материали на здравна тематика, излъчване на видеоклипове и други нагледни форми.

В кампанията ще бъдат включени и общините Мъглиж и Николаево, където съответно 30% и 26% от жителите са от ромски произход, поясни д-р Канева. Населението на двете общини, в които около 50-60% от безработните са в активна възраст, е във фокуса на международния проект „Равенство в здравеопазването 2020“ в рамките на здравната програма на ЕС, на който РЗИ- Стара Загора е партньор.

Целта на информационната кампания е да убеди хората да участват в профилактичните прегледи и изследвания, като мярка за ранно откриване и лечение на редица заболявания. Изследванията ще започнат на 23 септември в кв. Лозенец. Специалисти от Транспортен ДКЦ – Стара Загора ще започнат прегледи и изследвания, които включват  ехографско изследване на коремни органи и кръвни  изследвания – кръвна картина, холестерол, триглецириди, кръвна захар и креатинин. Тези изследвания се извършват също по заповед на Министерството на здравеопазването като са насочени към здравно неосигурени лица и жители на селища със затруднен достъп до лечебни заведения.

Кампанията се финансира от Министерството на здравеопазването и ще продължи до  края на  месец октомври.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram