Ресурсен център Стара Загора откри нова сензорна зала за деца със специални образователни потребности

Ресурсен център Стара Загора официално откри новата си сензорна зала за деца със специални образователни потребности. Сензорен терапевт и ерготерапевт ще предоставят занапред подкрепа на деца от цялата област.

Събитието бе част от проявите на кръгла маса на тема „Сензорна интеграция и приобщаване на деца и ученици със специални образователни потребности”, организирана в партньорство с Националната асоциация на ресурсните учители /НАРУ/. Сензорната зала е оборудвана според съвременните изисквания, като в нея вече работят сензорен терапевт и ерготерапевт.

Сензорната терапия помага на децата да разбират по-лесно речта и да развиват комуникативните си умения по естествен начин.  

Съвсем скоро, и казанлъшкото сдружение „Бъдеще за децата“ ще разкрие стая за сензорна терапия и мултисензорна стимулация.  За реализацията на идеята са необходими около 2000 лв., като през лятото започна и усилена кампания по набиране на средства за обзавеждането й онлайн, чрез сайта „Платформата” (platformata.bg). Това e социална мрежа за дарители, създадена от Фондация „Помощ за благотворителността в България“ (ФПББ).

Сдружение „Бъдеще за децата” работи с деца със специални образователни потребности от своето създаване, а от 2008 година притежава и Лиценз за предоставяне на социалната услуга Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания, като от 2014 година тя е държавно делeгирана.  С оглед на децата, с които се работи в Центъра и увеличаване броя на потребителите от аутистичния спектър, сензорно-интегративна дисфункция и различни поведенчески проблеми, излезе и потребността от създаване на стая за сензорна терапия и мултисензорна стимулация.

Стаята за „специални деца” ще бъде пространство, в което съчетанието между движението, работата със сетивата и професионализма на терапевта ще дава устойчивост на постигнатите резултати . Мястото е особено подходящо, както за здрави деца, така и за деца със специфични потребности (Детска церебрална парализа, проблеми от аутистичния спектър, сензорно-интегративна дисфункция, сензорни нарушения, езиково-говорни нарушения, поведенчески проблеми, Синдром на Даун и др.). Тези деца са хиперактивни или изключително пасивни, отчуждени или търсещи внимание,  всички обаче са обединени от необходимостта да бъдат разбрани и обичани. Сeнзopнaтa тepaпия e хoлaндcки пaтeнт и ce изпoлзвa пpeдимнo пpи дeцa c yвpeждaния. Работата в мултисензорната стая съчетава по иновативативен начин идеите на психоанализата, релационната психомоторика и мулти-сензорния принцип.
В тази стая ще може да се работи и с деца без специални потребности, при които се забeлязват трудности в психическото и емоционално развитие.

Идеята на „Бъдеще за децата” е специалната стая, да се ползва и от други социални услуги за деца, които работят на територията на община Казанлък и Ресурсен център Стара Загора.

На първо време, тя ще бъде обзаведена с гимнастически дюшек – 2 бр., стреч люлка, стреч чувал, люлка – утроба, шест броя психомоторни 3D модула (малки), модули за малък басейн за психомоторика с топки, огледало, гимнастически топки, модул – дъга, малка пързалка, два барбарона, баланс уреди за ерготерапия и един уред за цветомузика.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram