Реставратори от Гърция, Германия, Швейцария и България „спасяват“ мозайката в Паметника на връх Бузлуджа

18 експерти, реставратори от Гърция, Германия, Швейцария и България ще работят от 14-ти до 30 –ти септември по стабилизирането на мозайките на Паметника на връх Бузлуджа, съобщи в интервю за радио Стара Загора архитект Дора Иванова, председател на Фондация „Проект Бузлуджа“. Реставрационните дейности са грантово финансирани, със сума от 60 хил. долара, от американската Фондация „Гети“. Архитект Иванова уточни, че досега е проучена площ от 1000 кв. м. на художествените мозаечни творби, в които са вложени над 2 мил. камъчета. По думите и тази мозайка е една от най-големите в Европа. В 150 касетки са събрани изронените от мозайките камъчета. Изготвен е план за стабилизиране на запазените фрагменти от мозайките от вътрешния и външния кръг, по който ще работят специалистите. 

Арх. Иванова допълни още, че до началото на зимния сезон ще бъде изградено защитно покритие над мозайките, за да се спрат процесите на рушенето им. Амбицията на екипа на Фондация „Проект Бузлуджа“ е като следващ етап от изпълнението на Плана за опазване и управление на Паметника да бъде поставен временен покрив, за да се съхрани конструкцията на сградата.

В края на годината ще бъдат представени резултатите от дейностите, заложени в Плана за опазване  и управление на Паметника на връх Бузлуджа. Предвижда се през следващата година да започне реализацията на проект по укрепване покривната конструкция на сградата.

Арх. Иванова съобщи , че Фондация „Проект Бузлуджа“ обявява две доброволчески места за инициативни хора, готови да се включат в дейностите по опазване и реконструкция на Паметника и да работят за каузата Бузлуджа. 

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram