Ремонтират паметника на Бузлуджа срещу 35 млн. лева

По предварителни изчисления основният ремонт на паметника на Бузлуджа ще струва около 35 млн. лева. Това съобщи в ефира на БНР служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Той уточни, че за 2021 г. предвидените бюджетни средства за консервация и реставрация са около 3 млн. лв., а исканията са за 9 млн. лева. И декларира, че ще настоява пред следващия парламент бюджетът на Министерството на културата за следващата година да бъде увеличен поне двойно.

„Този бюджет, който аз наследявам, е абсолютна мизерия“, подчерта министърът.

Коментарът му идва, ден след като Министерският съвет одобри допълнителни разходи за Министерството на културата до края на 2021 г. в размер до 16.7 млн. лева. Те са  за сметка на средствата от резерва и са предвидени по централния бюджет за допълващи и компенсиращи мерки във връзка с COVID-19. Разпределени са в четири направления, в които разходи за консервация и реставрация не се предвиждат:

– 2.4 млн. лв. – за артист-изпълнители в областта на театралното, танцовото, цирковото, визуалните изкуства, упражняващи свободни професии в условията на извънредна епидемична обстановка, с включени разходи за персонал в размер до 340 560 лева. В тази връзка Национален фонд „Култура” ще обяви сесии за подпомагане на артист-изпълнители по програми.

– 8.4 млн. лв. – за частни професионални организации в областта на изкуствата и в областта на любителското творчество. Ще бъде допълнен наличният ресурс на Национален фонд „Култура” за частни професионални организации в областта на изкуствата и за разработването на нова програма за любителско творчество, която да обхваща организации, недопустими по другите икономически мерки на правителството за справяне с COVID-кризата.

– 900 000 лв. – за творчески проекти в областта на визуалните изкуства и други в периода на извънредното положение или извънредна епидемична обстановка, в тази част разходи за персонал – до 160 000 лв., предназначени за администриране на проектните предложения.

– 5 млн. лв. – за компенсиране на увеличените разходи за електрическа енергия на държавни, общински и регионални институти. Приоритетно ще бъдат подкрепени музеи и художествени галерии, които съхраняват и представят движими културни ценности, по-голямата част от които – национално богатство.

По отношение на паметника на връх Бузлуджа министър Минеков коментира, че той е част от така нареченото дисонантно или противоречиво национално наследство. Идеята му е в следващото Народно събрание да предложи създаване на специална комисия, която да разгледа и други подобни паметници – част от монументалното изкуство и архитектура.

„Една комисия трябва да прецени кое е история  и кое носи лош спомен. Има паметници, които не отговарят на историческата истина в България“, заяви министър Минеков. И поясни, че дори ремонтът на паметника на Бузлуджа да бъде поет от фондация и да бъде превърнат в музей, обслужването и поддържането му пак ще падне върху министерството или община Казанлък, която не е кой знае колко богата.

Банкер бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram