Работна среща на Областните управители на Стара Загора и Габрово

Областният управител на област Стара Загора Живка Аладжова обсъди днес на връх Шипка с Николай Григоров – Областен управител на област Габрово, подготовката и  организацията на Националното честване „136 години Шипченска епопея”, съобщиха от пресцентъра на обл.управа. Кулминацията на отбелязването е на  24 август, когато още в ранното утрото ще бъде  отслужена панихида в памет на загиналите в Соколския манастир, след което стартират туристическите походи, а в обедния час ще започне тържествената част пред Паметника на Свободата. Честванията се провеждат под патронажа на Президента  на РБългария Росен Плевнелиев.
В работната среща на върха участваха представители на областните дирекции  на МВР, на районните управления „Полиция” и на общинските администрации от градовете Казанлък и Габрово.
 Областният управител на Стара Загора заяви, че ще окаже пълна подкрепа за провеждането на тържествата.  Длъжни сме да направим организацията перфектна, идеята  е да се „съживи” съдбовния момент и да се припомни подвига на чутовния връх,  така че всеки, изкачил Шипка да го усети в душите си, каза Аладжова. В историята на почти всяка война има един критичен момент, едно сражение, което предопределя изхода й. За Освободителната война този преломен момент е свързан именно с Шипченската епопея. Той предопределя историята на България и на целия Балкански полуостров и заслужава нужното внимание и почит в национален план.  Националното дружество „Традиция” ще отвори героичната страница от българската история, пресъздавайки  епичните боеве – източно от Паметника на Свободата.
Тазгодишните мероприятия включват две изложби на Регионален исторически музей – Габрово, съвместно с Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов”, експозиция на творбите от детския художествен пленер на връх Шипка; изложение на НД „Традиция” в Габрово  и Казанлък. 200 деца ще участват в състезанието  по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата от областите Стара Загора, Габрово, Ловеч, Плевен и Велико Търново. Всички те след приключване на надпреварата ще имат възможност да участват в открит урок по история с проф. Андрей Пантев. На 23 август от 21 часа на пл. „Възраждане” в Габрово ще се състои тържествена заря-проверка.
 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram