Първа съдебна победа срещу мерките за „коронавируса“! Постигна я журналистът Михаил Михайлов

Въвеждането на извънредни мерки не е от компетентността на кмета

По жалба на скандалния журналист Михаил Михайлов състав на Административен съд – Стара Загора обяви за незаконосъобразна и нищожна Заповед № 10-00-736818.03.2020 г. на кмета на Стара Загора.

Според Административен съд – Стара Загора, въпросната Заповед, с която входовете на циганския квартал в Стара Загора „Лозенец“ бяха блокирани с полиция и беше спряно свободното придвижване на гражданите е незаконосъобразна и нищожна.

Решението на Съда е мотивирано от факта, че въвеждането на извънредни мерки не е от компетентността на кмета. Разпоредбите на чл. 63, ал. 43 и ал. 5 от Закона за здравето, които са вписани в Заповедта, не делегират компетентност на кметовете на общини да въвеждат временни противоепидемични мерки с налагане на ограничения от вида на процесните. Съгласно чл. 63 от Закона за здравето, при непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите от епидемично разпространение на заразна болест с цел защита и опазване живота и здравето на гражданите се обявява извънредна епидемична обстановка. Тя се обявява за определен период от време с решение на Министерския съвет. Съгласно чл. 63, ал. 7 от Закона за здравето временни противоепидемични мерки може да се въведат и със заповед на директора на съответната здравна инспекция. Следователно кметът на общината не е овластен да въвежда противоепидемични мерки.

Въпреки това обаче Административен съд – Стара Загора отказа да присъди обезщетение за претърпени неимуществени вреди на самия Михаил Михайлов.

Община – Стара Загора не обжалва съдебното решение до 29.12.20 г., когато изтече срокът за обжалване, така че решението на Административен съд – Стара Загора срещу нея влезе в сила.

Михайлов пък коментира, че е удовлетворен от съдебното решение, защото според него, не може гражданите да се разделят по етнически признак, както и не може самозабравилите се властници от ГЕРБ да нарушават както и когато си поискат действащото в България законодателство в ущърб на гражданите. Относно отказа на Съда да му присъди исканите от него 5 000 лева неустойка за претърпени неимуществени вреди, Михайлов заяви, че никога не се е надявал да получи компенсацията, тъй като българският съд също не спазва българското законодателство, но че въпреки това самият той е обжалвал в срок съдебното решение на Старозагорския съд в частта, в която му се отказва неустойка, пред Върховен административен съд. Михайлов заяви още, че ако Върховният съд му присъди неустойка, ще изхарчи парите за благотворителност.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram