Проучете местната история, своите корени, четете и се забавлявайте с вълненията и хумора на казанлъчани!

Общинска библиотека „Искра“ продължава да е затворена за посещения, заради въведеното извънредно положение, удължено с решение на Народното събрание до 13 май. Остават активни в он-лайн режим обаче всички електронни ресурси, качени в интернет на сайта на Библиотеката libkazanlak.com. С няколко клика от този адрес можем да се разходим в миналото на Казанлък и уплътним свободното си време в дните на карантина.

  1. Електронен каталог и електронна база данни „Краезнание“ – http://kazanlak.primasoft.bg/kazanlak/

Тук в режим всеки ден по 24 часа можете да проверявате с какви книги разполага ОБ „Искра“ и да се готвите за своите бъдещи посещения. Особено богата и любопитна е базата „Краезнание“, която разполага с хиляди описани статии за Казанлък и Казанлъшкия край. И двата ресурса са снабдени с търсачки, което прави ползването им изключително лесно и полезно.

  •  Отново на сайта на библиотеката в раздел Електронни ресурси е поместена дигиталната ни библиотека  „Електронен архив ха периодични издания“ –https://libkazanlak.com/archive-index.html .

Тук можете да се запознаете с всички местни  вестници до 1944 година, които библиотеката е цифровизирала за достъп в интернет. Качени са над 6000 файла, снабдени с търсачка и възможност за увеличаване на изображенията. Проучете местната история, своите корени, четете и се забавлявайте с вълненията и хумора на казанлъчани!

  • Какви годишнини и бележите дати се отбелязват тази година може да научите  от Краеведския календар за 2020 година- https://libkazanlak.com/page-277.html
  • На портала Старозагорска е- памет, изграден по проект с участието и на ОБ „Искра“- http://www.epamet-sz.org/ ще получите информация за културното наследство в региона.
  •  На сайта на библиотеката отново са предоставени за четене и раглеждане интересни резултати от проект, който документира и съхранява традицията, предоставя лесен достъп до ново дигитално съдържание, разширява кръга на библиотечните услуги, а именно една своеобразна „сватбена библиотека“- Сватбени обичаи при различните етноси в Казанлъшкия край“ – https://libkazanlak.com/cat-70.html

Не по-малко любопитна и полезна е информацията, която се качва ежедневно в страниците на Общинска библиотека „Искра“ във Фейсбук: Общинска библиотека Искра Казанлък, Детски Отдел Библиотека Искра, Заемна за възрастни – Библиотека „Искра“, Отдел Краезнание при Общинска библиотека “Искра“ гр.Казанлък, както и в групите „Зелена светлина за зелена класна стая“, „На една земя под едно небе“, „Писахме да се знае“, „Библиотеката- моята първа сцена“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram