Протест на 08.11.2018г., от 18:00 часа на площад „Севтополис“ в гр. Казанлък за оставката на Валери Симеонов

Уважаеми дами и господа,
Ние от Възраждане-Казанлък организираме протест на 08.11.2018г., от 18:00
часа на площад „Севтополис“ в гр. Казанлък, с основно искане за поемане на
политическа отговорност и оставка на Валери Симеонов. Повод за протеста е
неговата пълна безотговорност, некомпетентност и невъзможност за справяне
с проблемите.

Позиция на Възраждане-Казанлък

Ние от Възраждане – Казанлък организираме протест на 08.11.2018 г, от 18 00 часа, на площад „Севтополис“, с основно искане за поемане на политическа отговорност и оставка на Валери Симеонов.

През последните месеци в Казанлък се натрупа огромно напрежение около сериозния проблем, възникнал заради безнаказаните цигански своеволия и безскрупулното погазване на закона на хора от циганския етнос.  През това време редица представители на държавната и местната власт високомерно ни убеждаваха, че етнически проблем няма, че ще бъдат предприети всички необходими мерки и че нарушителите ще бъдат наказвани с най-голямата строгост на закона, а ние – граждани, журналисти и опозиционни политически организации, не трябва да говорим по темата и да даваме гласност на наболелите проблеми, за да не разваляме „имиджа“ на общината.  Безотговорността на властимащите и проявената управленска немощ при прилагането на заявените мерки обаче, за огромно съжаление, доведоха до трагичен пътен инцидент, при който на 27.10.2018  г.  по пътя Казанлък – Стара Загора двама наши млади съграждани загубиха живота си при катастрофа, причинена от движеща се на пътя необорудвана каруца, управлявана от циганин. На другия ден, с всичката си наглост и нечовешко поведение, над 150 цигани организират между селата Овощник и Черганово нерегламентирано състезание с каруци. При опита на полицейските служители да прекратят проявата, циганите започват да се държат грубо, обиждат, блъскат служителите на реда и единият от тях дори ухапва по ръката и гърдите полицай, при което раненият възпроизвежда изстрел и тълпата се разпръсква.

На 02.11.2018 г.  стотици граждани на община Казанлък излязоха на справедлив протест срещу циганската престъпност и бездействащите институции. На него гражданите организираха събиране на подписка с настояване за пълна забрана на движението на каруци на територията на цялата страна или, ако това не е възможно, пълна забрана на територията на община Казанлък. Ние от Възраждане подкрепихме протеста и смятаме, че исканията за по-стриктни регулации на движението на местно ниво и в цялата страна трябва да бъдат взети под внимание и обсъдени от органите на местната власт и държавните институции, но и категорично заявяваме, че основният проблем не е в липсата на законодателство – некомпетентността на държавната и местната администрация  е пословична, а  в липсата на политическа и управленска воля за намиране на решения и прилагане на закона.

Припомняме, че проблемът с престъпното поведение на част от циганите в община Казанлък не е от сега, той датира отдавна, а най-пресните прояви започнаха  в началото на учебната година, 17.09.2018 г., когато на центъра на града представители на циганския етнос си спретнаха зверски масов бой, застрашил преминаващите граждани и помрачил празника на десетки семейства, излезли навън с децата си в хубавото време. По този повод на 19.09.2018 г. гражданите на община Казанлък за първи път излязоха на протест и открито заявиха, че случаите на ромска агресия в града са изключително много, че са подадени множество сигнали, но те не са получили адекватна реакция и че според тях е необходимо да се набележат спешни мерки за превенция и контрол, за да се гарантира сигурността и спокойствието на гражданите. Освен това и редица граждани споделиха, че им е оказван натиск да не изразяват личното си мнение, за да се запази етническия мир. Ние от Възраждане – Казанлък подкрепихме исканията на протеста и настояхме полицията да влезе в правомощията си като действа твърдо и категорично срещу нарушителите на обществения ред, а не полицейските служители да позволяват да бъдат използвани от местната гербаджийска власт за притискане и репресии на инакомислещите. Жестокото сбиване придоби широка популярност и беше отразено от почти всички национални и регионални медии. По този повод на другия ден, 20.09.2018 г., на пресконференция на общината, председателят на Общински съвет в Казанлък Николай Златанов грубо погази свободата на словото, като цинично обвини журналистите, че са се продали „за няколко сребърника“ и с това свое арогантно изказване ясно показа злокачествения модел на поведение на недосегаемата „висша каста“, за която не важат актуалните проблеми на обществото. Ние от Възраждане смятаме, че свободата на словото е основно демократично право и когато то бъде безскрупулно погазвано, това говори единствено за деспотичен модел на управление и липса на демокрация.

В тази връзка на 11.10.2018 г.  по инициатива на Председателския съвет на Общински съвет-Казанлък се проведе Национална среща на тема „Обществен ред и сигурност“, на която присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, областният управител на област Стара Загора Гергана Микова   ( съпартиец на Валери Симеонов от НФСБ ), кметът на община Казанлък Галина Стоянова,  кметове на общини и различни населени места от област Стара Загора, депутатите от 44-то НС Борис Кърчев и Маноил Манев, представители на държавни и общински институции, обществени организации, директори на училища, медии и граждани. На срещата вицепремиерът Валери Симеонов, който отговаря за демографската политика и е председател на Съвета по етнически въпроси, категорично подкрепи представителите на местната власт и заяви, че България е една от най-успешно решаващите етническите проблеми държави в Европа, а град Казанлък може да бъде модел за справяне с ромския проблем, за взаимодействието между държавните органи, местната власт, образованието и социалните служби. Освен това, като една от заявените мерки, той гарантира, че ще „продължат“ засилените санкции за незаконно придвижване на каруци не само в града, но и в целия регион. В края на срещата участниците се обединиха около тезата на Валери Симеонов, че няма етническо напрежение и че заедно институциите работят успешно за реда и сигурността на гражданите.

Ние от „Възраждане“ смятаме, че демографският проблем е най-важният стратегически проблем на България през ХХI в. Нашата Родина се намира в остра демографска криза, в извънредно положение, за преодоляването на което са необходими спешни и драстични мерки. Според данни на НСИ от последното преброяване броят на селищата, в които мнозинството не е от български етнически произход, е нараснал само за десет години около два пъти. В 42 общини и в 3 области българският етнос вече е малцинство. Тези тенденции имат икономически, културни, социални и политически последици.

Ние от „Възраждане“ настояваме за незабавна оставка на Валери Симеонов. Очевидна е неговата пълна безотговорност, некомпетентност и невъзможност за справяне с проблемите на демографската криза. Нещо повече, като най-висш държавен служител, с присъствието си на Националната среща за „Обществен ред и сигурност“, той гарантира сигурността и спокойствието на гражданите на община Казанлък. Заявената позиция в подкрепа на неразваляне „имиджа“ на общината и проявената явна управленска немарливост при прилагане на заявените мерки доведоха до поредната ужасна трагедия. България се обезбългарява и циганизира, а Валери Симеонов се превърна в символ на най-безскрупулното и античовешко управление в най-новата българска история. Освен него, оставка следва да подадат както и останалите лидери на т.нар. патриоти от ОП, така и цялото правителство, тъй като ясно показват неспособността си да се справят с тези проблеми.

„Възраждане“ подкрепя протестите на майките на деца с увреждания и тяхното желание за оставка на „уж“ вицепремиера Валери Симеонов. Сега отново категорично заявяваме, че такива хора нямат място във властта и че неговата оставка е животоспасяваща.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram