Протести пред фабриката в Горно Сахране

Десетки граждани се събраха в утрото пред дървопреработвателната фабрика в с. Горно Сахране. Жители на три населени места от региона на Казанлък и Павел баня заявяват, че са срещу изграждането на инсталация за производство на формалин. Хората са разтревожени от възможни вреди и необратими последици за околната среда в Розовата долина и здравето на живущите в района. Възнамеряват и да продължат с мирните си протести.
От фирмата, изграждаща цеха за формалдехид, обясняват, че са направени всички необходими изследвания, които сочат, че производството ще бъде безвредно. В разпространена позиция на „Кастамону България“ се казва, че ще се вложат близо 150 млн. лв., с което капацитетът на фабриката, работната сила, и износът ще се увеличат. Въздействието над околната среда, отпадъците, консумацията на енергия за единица продукт и въглеродният отпечатък ще бъдат намалени.

РИОСВ вече даде зелена светлина на инвестицията, но разрешителното ще бъде обжалвано веднага щом бъде публикувано, заявиха протестиращите. Осезаемо е и политическото присъствие сред тях – представители на БСП и „Възраждане“ са отново заедно с хората на протеста.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram