Проверките за чумата по свинете продължават, кметовете отчитат изкланите животни

В Старозагорска област все още няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете, но пикът на заболяването тепърва предстои с откриването на ловния сезон за диви прасета, който ще стартира на 1 октомври. Това каза по време на заседанието на епизоотичната комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков.

„Обнадеждаващ факт е, че в Старозагорска област по-голямата част от хората вече изклаха доброволно прасетата в задните дворове. Единични са случаите  на отказ да се изпълнят предписанията и та са най-вече при стопани, които извън регламентите на закона отглеждат свине-майки с цел продажба на животни“, каза д-р Миков. Констатацията на Областната дирекция по безопасност на храните е, че по-голямата част от задните дворове в областта вече са депопулирани. Продължават проверките за изпълнение на мерките за ограничаване на резпространението на заболяването.

От Областната дирекция по горите съобщиха, че 250 ловци вече са обучени за симптомите и начините на разпространение на африканската чума по свинете. В региона са поставени 25 капана за диви свине. На кметовете и кметските наместници бе напомнено, че са длъжни да предоставят на Областната епизоотична комисия в срок до 26 август списъците на стопаните, които са заклали животни, отглеждани в задните дворове. Финансовото подпомагане на собствениците на заклани прасета ще се извършва само на базата на коректно попълнени комплекти от документи. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram