Приключва укрепването на Гробницата на Севт III

До края на месец ноември 2016 г. ще приключат финансираните от Министерството на културата консервационно-реставрационни дейности по Тракийската гробница на Севт III в могилата ,,Голямата Косматка“ край гр. Шипка. Това става ясно от  краткия отчет на ведомството за изпълненото в сферата на културата от месец ноември 2014 година досега.

Припомняме, че необходимото финансиране бе осигурено от Министерство на културата в размер на над 34 000 лева в рамките на програмата на културното ведомство за финансиране на консервационно-реставрационни дейности по недвижими културни ценности през 2016 година.

Надгробна могила „Голяма Косматка” е най-голямата от досега проучените могили от Царския некропол на Севтополис, с височина 20 м и диаметър около 90 м. В могилата се намира една от най-величествените и богати тракийски гробници – внушителен комплекс, състоящ се от представителна фасада, дромос от ломени камъни, който е необичайно дълъг – 13 метра, както и три помещения – изсечена в монолитен гранитен блок камера във форма на саркофаг, куполна камера и правоъгълна предгробна камера. През 2015 година поради течове и свличане на земни маси в дромоса /коридора/, водещ към гробната камера, гробницата беше временно затворена за посетители. Комисия, назначена със заповед на министъра на културата, направи своевременно предписания за необходимите мерки за опазване на уникалния обект.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram