Празници днес

  • Почита се Св. апостол и евангелист Йоан Богослов.
  • Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец. Годишнина от рождението през 1828 г. на Анри Дюнан, швейцарски общественик и хуманист, един от основателите на организацията. В средата на 19 век по негова инициатива за първи път са започнали да се формират групи от доброволци, които помогали на ранени на бойното поле. През 1863 г. също по негова инициатива била свикана конференцията, която дава началото на Движението на Международния Червен кръст и Червения полумесец. Чества се от 1953 г. по инициатива на Международната конференция на Червения кръст.
  • ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Първият богослов – св. евангелист Йоан.

Евангелист Йоан Богослов бил възлюбеният ученик на Христос. Той бил син на галилейския рибар Заведей и Саломия. Изглежда Зеведей бил състоятелен човек, тъй като имал работници. Вероятно е заемал видно място в юдейското общество, защото неговият син Йоан бил познат на първосвещеника. Саломия, майката на евангелист Йоан, се споменава сред жените, които служели на Господа: тя придружавала Иисус Христос в Галилея, последвала Го в Йерусалим на последната Пасха и взела участие в купуването на аромати за помазване на тялото Му заедно с другите жени-мироносици.

Отначало евангелист Йоан бил ученик на св. Йоан Кръстител. Когато чул неговото свидетелство за Христос, той веднага тръгнал след Иисус. Постоянен ученик на Господ той станал малко по-късно, след чудесния улов на риба в Генисаретското езеро. Със св. апостол Петър и своя брат Яков той присъствал в най-важните и тържествени минути от земния живот на Спасителя. На Тайната вечеря той бил така близо до Иисус, че по неговите собствени думи се бил „облегнал на гърдите Иисусови“. От смирение св. Йоан не се назовава по име в своето евангелие – именува се просто „един от учениците, когото Иисус обичаше“.

След Възнесението на Господ ние често виждаме св. Йоан заедно със св. ап. Петър. Наред с него и ап. Яков той бил считан за стълб на църквата в Йерусалим. След разрушаването на Йерусалимския храм (70 г.) място на живота и дейността на евангелист Йоан става гр. Ефес в Мала Азия. В царуването на римския император Домициан (81-96) той бил заточен на о-в Патмос, където написал Откровението. След завръщане от това заточение той написал своето евангелие. Според преданието евангелист Йоан починал в дълбока старост на около 105 години, при царуването на император Траян.

Както разказва преданието, четвъртото евангелие е написано от св. Йоан по молба на ефеските християни. Те му донесли първите три евангелия и го помолили да ги допълни с речите на Господ, които той чул от Него. Св. Йоан потвърдил истинността на всичко написано в тези три евангелия, но намерил за необходимо да се допълни тяхното повествование. Отличителната черта на евангелието от Йоан е неговото наименование, наричано е духовно евангелие.

Както отбелязва един изследовател от началото на този век, „Евангелието от апостол Йоан е философията на християнството… Още от древно време орелът, като символ на висота, широта и проницателност, бил считан за знак на това евангелие“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram