Празникът Никулден – традиция и обичаи

На 6-ти декември е Никулден  – православен празник на Свети Николай Мирликийски Чудотворец  – покровител на моряците, пътешествениците, рибарите  и банкерите. Именици са Николай – от гръцки означава „победител“, Николина, Кольо, Нина, Нено, Нанко, Недко, Нико и други производни на името Николай.

Св. Николай /или както е наложено по руски образец – Николай/ е роден в гр. Патра. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мир. През 1099 г. мощите на св. Николай са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега.

Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те.

Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. След 44-годишно прекъсване през 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка възстановяват традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите.

В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден задължително на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е шаран).

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др. На празника да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. В традицията е на празничната маса да се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.

Празник е на Бургас и на Мъглижкия манастир.

                           

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram