Празникът „Достойно ест“ отбелязваме на 11 юни

На 11 юни Православната църква чества празника „Св. Богородица – Достойно ест“. Празникът е посветен на чудотворната икона от българската килия на Света гора и песнопението „Достойно есть“, възпяващо Божията Майка в Света Литургия. „Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, присноблажена и пренепорочна Майка на нашия Бог. По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, тебе, истинска Богородица, величаем!“ След като е споменал ликовете на светиите, свещеникът предлага великото и най-близко до Бога ходатайство на пресветата Дева и Богородица Мария, като на най-високостояща от всичките твари, най-предана наша застъпница. На висок глас той произнася отнасящите се към нея думи в знак на нашето най-високо благоговение към нея, като царица на всички светии и по-прославена от самите серафими.
Св.Симеон Солунски пише: „…тя е спасението на целия свят и ние всички я възпяваме с надежда да се спасим чрез нея“.
Тази песен за първи път е възпяла Божията Майка през 431 г. сл. Хр. от отците на III Вселенски Събор в Ефес, които постановяват да се величае Пресвета Дева Мария като Богородица.
През X вeк тази песен все още не е в състава на Литургията, но по-късно при император Василий Порфирородни, било установено Константинополската църква да пее „Достойно есть“ на литургията след освещаването на Даровете.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram