Поставиха паметната плоча на композитора Емануил Манолов

Паметна плоча на композитора Емануил Манолов бе открита на сградата, където се е помещавала известната в миналия век кръчма на Чорето. Това емблематично място, свързано с народния будител Иван Чорев, е привличало композитора с необикновената си атмосфера – тук се е срещал с будни казанлъчани, тук е творил. Малко по-нагоре в началото на парк „Тюлбето“ се намира гробът на Емануил Манолов, починал едва на 42-годишна възраст, а до него е и паметникът на композитора, издигнат от признателните казанлъчани.
Инициативата за поставянето на плочата е на Христина Банова, дългогодишен председател, а сега почетен председател на дамски клуб „Орлица“ към ТД „Орлово гнездо“ – Казанлък. „Орлиците“ от туристическия клуб събират 1397 подписа, вместо необходимите 500, за да осъществят инициативата.

С Решение на ОбС-Казанлък и с подкрепата на Община Казанлък паметната плоча е факт. Проектът е на художника Димитър Витанов, а за реализацията на идеята помагат „М+С Хидравлик“, ИМ „Искра“, ОБ „Искра“, ТД „Орлово гнездо“, наследниците на будителя Иван Чорев и родолюбиви граждани.
Плочата бе открита от заместник-кмета на община Казанлък Даниела Коева и от Христина Банова.
Присъстващите се поклониха пред гроба и паметника на композитора. За тях се грижат дамите от клуб „Орлица“, които се включиха преди две години в кампанията „Осинови паметник“, подета от „Европа директно“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram