ПОЛИЦЕЙСКИ ОПЕРАЦИИ СРЕЩУ ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ

ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА ГДНП БЯХА РЕАЛИЗИРАНИ ОПЕРАЦИИ СРЕЩУ ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ

 Операциите са проведени на територията на шест областни дирекции, СДВР и РДГП-Русе, задържани са петима мъже, участвали в престъпната схема

Полицейските операции срещу телефонните измами са проведени на 21.04.2017 г. на територията на страната. Те са реализирани под ръководството на сектор “Измами” в ГД “Национална полиция”. В тях активно са участвали служители на ОДМВР – Стара Загора, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Бургас, Габрово, СДВР и РДГП – Русе. В хода на операциите са установени петима участници в измамната схема.

При предприети действия от служители на ОДМВР – Стара Загора и Велико Търново са задържани трима рецидивисти – П.З. /35г./ от гр. Горна Оряховица, С.Д. /68 г./ от гр. Габрово, и Я. Я./25 г./ от гр. Ветово, заподозрени в извършени телефонни измами на територията на областите Стара Загора и страната. Операцията е проведена под  ръководството на Районната прокуратура в Казанлък. Изяснено е, че тримата са действали по схемата “съдействие при провеждане на полицейска операция”. По случая е образувано е досъдебно производство. След доклад на материалите в РП – Казанлък, те са привлечени като обвиняеми. На П. З. и С. Д. са наложени мерки за неотклонение “задържане под стража”, а на Я. Я. – мярка за неотклонение “парична гаранция”. При последвалите претърсвания в обитаваните от тях жилища са намерени и иззети множество мобилни телефони, SIM-карти, парични суми и златни накити.

Същия ден е реализирана операция и на територията на Пловдив, Плевен, Габрово и София. Криминалистите на СДВР и областните дирекции са задържали други двама рецидивисти – М.Б./29 г./ от гр. Левски и К.А./26 г./от с. Градище, Плевенска област. Установено е, че двамата са действали на територията на гр. Хисаря и са прилагали идентична схема за присвояване на суми в различни размери. С постановление на наблюдаващ прокурор при РП – Пловдив, М.Б. и К.А. са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл.209 от НК и мярката им за задържане е удължена до 72 часа.

По случаите са образувани досъдебни производства, работата по тях продължава под ръководството на прокуратурата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram