ПОКАНА за интересен концерт в събота. ВХОД СВОБОДЕН!

ПОКАНА за интересен концерт в събота, 18 юни от 11 часа във фоайето на Операта.

В програмата – госпъли, спричуъли, американска популярна и класическа музика от афро-американски и други композитори на 20 век. Изпълнява Джоан Стивънсън, на пианото Лин Компас.

Джоан Стивънсън е активен изпълнител, преподавател, хоров  диригент . Бакалавърската си степен хо вокално пеене е от Университета в Мисури , има и магистърски степени по вокално пеене от Университетите във Вашингтон и Илинойс /Шампейн Урбана/-САЩ.

През 2005 г. в Пекин, Китай тя изпълнява „Умокоро Песни“ „,  написани за нея от д-р Уолас  Читам в Консерваторията на Пекин. Европейските и изяви са в Лайпциг, Прага, Виена и Мелк, където тя пее солови партии в  кантатно-ораториални произведения на Бах, Моцарт и др. Сред изявите и в Европа са и четири солови рецитали, два от които са в Университета Кеймбридж в Кеймбридж, Англия, и два-  в Университета на Лондон. Има редица солови рецитали и участия в Париж, Франция, Рагуза, Италия и Вевей, Швейцария.

Джан Стивънсън е уважаван преподавател и търсен лектор в САЩ.  Особено значима тема в изследванията и представянията и е музиката на афро-американците. Заедно с лекциите си изнася и солови концерти в Университетите на Хамптън, на Дейтън, Колеж Агнес Скот /Където нейната презентация е записана и излъчена по класическа станция Атланта, WABE/.

В програмата на концерта ще прозвучат: негърски спиричуъли, американски /ранни/популярни песни като „Звезден прах“, „Влюбени“ от „Целуни ме,Кейт“ на Коул Портър, „Някъде под дъгата“ на Харолд Алън, още и „Лятно време“ от операта „Порги и Бес“ на Джордж Гершуин, както и произведения на американски класически композитори – Ричард Хадли, Лордли Хъдсън и др. и произведения от афро-американски композитори.

На пианото: Лин Компас  е  вокален педагог и специалист по акомпанимент на пиано. Тя е  преподавател в Университета в Южна Каролина през 2002. Сега е доцент и участва в музикалната подготовка на продукции изнасяни от Операта в Университета в Южна Каролина и води курсове по песенна литература и курс за певци  по дикция за напреднали.  Като акомпаниращ пианист и камерен музикант Лин Компас участва в събития в цялата страна,

Лин Компас има магистърска и докторска степени от Университета в Мичигам, където учи при Мартин Кац. Освен това тя е работила с легендарния преподавател/акомпаниращ пианист Мартин Исепп в Център „Банфф“ за изящни изкуства и с Марго Гаретт, Роджър Вигнолес и Уорън Джоунс в института „Стийнс“.

ВХОД СВОБОДЕН!

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram