Показват шаржове на забравения казанлъчанин Тодор Карасимеонов

Творби на трима казанлъшки автори Чудомир, Теню Пиндарев и почти неизвестния Тодор Карасимеонов влизат в сборна изложба от шаржове и рисунки, чието откриване е тази вечер в Градската художествена галерия на Стара Загора.

Общата изложба „Майстори на шаржа“ представя още майсторите на карикатурното изображение Александър Божинов, Александър Добринов, Илия Бешков, Кирил Буюклийски и Стоян Йорданов. Произведенията са от фондовете на Художествените галерии в Стара Загора и Казанлък и музей „Чудомир”.

Колекцията от карикатури и шаржове, рисувани в различни техники и стилове – акварелни шаржове, рисунки с туш и перо, цветен молив и смесена техника показва видените по различен начин лица на известни български личности от началото и средата на миналия век– тези на поетесите Дора Габе и Елисавета Багряна, на Димитър Талев, Емилиян Станев, д-р Петър Берон, Петър Топузов, Видю, Петко Стайнов, Чудомир, Богдан Филов, Константин Щъркелов и др.

Забравеният казанлъшкият художник Тодор Карасимеонов е представен с няколко шаржа в общата изложба. Той е първият учител по рисуване с художествено образование в Бургас, където го изпраща съдбата през 1922 г.  Карасимеонов е състудент на Чудомир, силно влияние още в ранните му години на творец оказва Ал.Божинов. През 1914 г. той прави шаржове на казанлъшки политици и общественици, близък е до Петър Топузов и Иван Енчев-Видю.

Първата му самостоятелна изложба е открита на 28 август 1919 г. в Габрово, където за кратко е учител.

В Казанлък Тодор Карасимеонов не е правил самостоятелна изложба, участвал е с няколко свои работи в обща експозиция съвсем в началото на творческия си път.

Сборната изложба ще бъде показана и в Казанлък в началото на есента, след гастрола й в Стара Загора. Тогава и ще можем да видим творбите на рано починалия художник Тодор Карасимеонов.

На снимките: /горе/ Шарж на Иван Енчев-Видю от Т.Карасимеонов, /долу/ Т.Карасимеонов

todorkarasimeonov

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram