Пожарът до Казанлък изпепели близо 150 дка треви, храсти и борова гора

Около 150 дка площ е обхванал пожарът, разгорял се в местността Каракос край Казанлък, предполагат очевидци. Огънят лумнал малко след 17:00 часа днес,  както пръв съобщи сайтът www.presstv.bg , той  бушува освен сред храсти и сухи треви, но и в млада борова гора твърдят свидетели. Няма точна информация, тъй като целият състав на казанлъшката пожарна е на мястото, както и шефовете й, а също и тези на Горското стопанство. Мобилизирали са се десетки доброволци и повече  от 50 служители на Горското от Казанлък. Пламъците тръгнаха малко след 19:00 часа към пътя за Стара Загора, а полицията веднага спря движението и в двете посоки и го пренасочи през село Черганово. Вятърът, чиято посока, сепроменя и мести огнените езици постоянно, създава трудности по овладяването им. Има засегнати десетки вили, огънят изпепели влечуги, земноводни и дребни бозайници.

Според хора, притежаващи вилни постройки в местността, пожарът не е причинен умишлено. Вероятната причина е немърливостта на роми, които през последните дни беряли къпини по тези места, обядвали и пушели и може би от незагасен фас е тръгнал огънят.

Дончо Иванов от село Овощник, станал свидетел на лумването, сподели че е видял живота си 11 пожара по тези места. 67-годишният мъж има вила на Каракос и твърди, че през последните години пожарите унищожили сериозни количества горски фонд и животни. Възрастният мъж със сълзи на очи изповяда, че самият той е събирал буквално изпечени костенурки, змии и катерици, за да ги изхвърли на сметището, понеже миришели и се разлагали. „Сега ще е същото. Но най ме боли за изгорялата гора“, разплака се човекът пред камерата на Пресс ТВ.

На място край бедствието е и бившият районен прокурор на Казанлък, вече в пенсия, Владимир Василев, станал свидетел на запалилването. Там и шепът на общинското комунално предприятие Николай Чалъков, полицаи също.

Няма пряка опасност за село Черганово, което се намира най-близо до стихията.

Наш екип е на мастото драмата и следи развитието й.

11872833_887443341304955_189980595_n11850980_887443201304969_65118037_nпожа

IMG_0468

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram