Подаръци за казанлъшките първокласници дарява Общината, за 7 450 учащи се в Казанлъшко учебната година започна

7450 са учениците в учебните заведения на територията на община Казанлък, които влизат в клас за учебната 2012-2013 г. Първокласниците са 691 в 34 паралелки и са със 78 повече спрямо миналата година. В първия учебен ден, който тази година е на 17 септември, понеделник, всеки първокласник ще получи от кмета на община Казанлък Галина Стоянова книжка с български народни приказки на издателство „Славена“, заедно с пожеланията й за здраве и много успехи в стремежа към познанието.

Учебните заведения в община Казанлък са 22 общински и 5 държавни, като всички ще започнат нормално учебния процес. През летния сезон почти навсякъде се извършиха ремонти.

В 7 учебни заведения – ПМГ „Никола Обрешков“, ОУ „Георги Кирков“, ОУ „Чудомир“, ОУ „Мати Болгария“, Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“, ОУ „Никола Й. Вапцаров“ и гимназия „Акад. Петко Стайнов“ приключиха дейностите по проекта на Община Казанлък за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградите. Извършиха се строително-ремонтни работи, които значително подобриха условията и материалната база в тези училища. Проектът е на обща стойност 3 млн. 566 хил. 992,58 лв. и се реализира по ОП „Регионално развитие“ чрез Европейския фонд за регионално развитие, като 85% от общата му стойност е безвъзмездна помощ, а останалите 15% са съфинансиране от общинския бюджет. Изпълнението на дейностите бе прието от Приемателна комисия на Държавен независим строителен контрол (ДНСК). В първия учебен ден 7-те училища отварят врати напълно обновени.

17-и септември е първият учебен ден за около 730 000 ученици в цялата страна.

За първи път в класните стаи ще влязат 63 000 деца. През учебна 2012/2013 година всички 5-годишни деца ще бъдат обхванати в системата на образованието – за тях се въвежда задължителна детска градина.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram