Повече залесяване и контрол пожела на местните горски служители Кметът на Община Казанлък на откриването на Седмицата на гората

Стартът на зелената инициатива бе даден вчера на местността, известна като „гръцкото дере“. Там преди повече от век е започнало укротяването на поройните стихии. Галина Стоянова отстъпи символично на местния кмет Василка Панайотова и домакините от Териториалното поделение на държавното горско стопанство – Казанлък поднасянето на празничен венец на историческото място, където е бил изграден първият бараж. Почетни гости на благородната зелена акция бяха още зам.кметът на Общината Даниела Коева и кметове на съседни населени места. Заедно с домакините те спазиха традицията за засаждане на фиданки – този път Явор. „Оганизираното залесяване у нас е започнало с помощта на френския инженер Феликс Вожели“, припомни пред гостите на празника Тошко Петров – директор на регионалното горско стопанство. „Първите засадени дървета в далечната 1905г. са били дъбови жълъди“, допълни Владимир Атанасов – зам. директор на регионалното ТПДГС. Зеленият празник продължи в Къщата – музей на залесителното дело в град Шипка. Посетителите се запознаха с историческите усилия за противодействие на водното бедствие. Гордост за казанлъчани носи и фактът, че още преди идването на Вожели от Франция, именно в Казанлък е създадено първото лесовъдно бюро с началник Петър Манджуков.

Празничната програма в Долината на розите ще продължи с тематични срещи и разходки на представители на Държавното горско стопанство с деца от детските градини в Казанлък.

Мотото на световната Седмица на гората тази година е „Подобри гората“.

Пресцентър Община Казанлък

DSC_0054DSC_0062DSC_0064DSC_0074crop-20160406-ERETMCBVJIY-1459947428DSC_0078

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram