Пламен Караджов, БСП: Санкциите по проекти на Община Казанлък са най-строго пазената тайна

„Санкциите, наложени по проекти на Община Казанлък с европейско финансиране, се оказва, че са най-строго пазената информация, сякаш  става дума за НАСА, а не за местно самоуправление”. Това каза ръководителят на Групата съветници на БСП Пламен Караджов след като внесе питане до кмета Галина Стоянова за наложените финансови корекции на проекти с външно финансиране.

„Крайно време е кметът на Казанлък да докладва в местния парламент по кои проекти и по кои програми с европейско финансиране има наложени  санкции и в какъв размер ”, коментира  Караджов в приемната на БСП по повод поставени въпроси за европроектите. По думите му Стоянова е длъжна да информира Общинския съвет за констатираните нарушения и определените глоби за неправомерните действия или бездействия по европроектите. Въпросите, които внесе до кмета  са следните:

1.      По кои проекти на Община Казанлък, завършени и в процес на изпълнение,  с   външно финансиране има наложени финансови корекции за непризнати разходи и/или неправилно проведени процедури за периода 2010г. – 2019г. Моля посочете размера на финансовите корекции по съответните проекти и установените нередности и констатираните нарушения?

2.      Извършвани ли са плащания от бюджета  на Община Казанлък за компенсиране на финансовите корекции? Посочете  какъв е размерът  на плащанията конкретно по проекти, съответно програми?

3.      Кои санкции, респ. по кои проекти, се обжалват? Посочете къде се обжалват?

„Eвропейската комисията задължава прозрачност при усвояването и управлението на евросредства. Финансите от ЕС принадлежат на нашите граждани и ние сме длъжни да следим за правилното им изразходване”, подчерта Пламен Караджов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram