Питане на ОбС Казанлък относно игнорирането на Община Казанлък при разпределението на средствата от Инвестиционната програма на Правителството

На свое заседание днес 10 февруари, Председателският съвет на Общински съвет – Казанлък, прие и изпрати Питане до Министерски съвет на Република България, до Министъра на финансите и до Областния управител на област Стара Загора относно игнорирането на Община Казанлък, която не получи финансиране на нито един от 4-те проекта по Публичната инвестиционна програма на Правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Още на сесията на ОбС-Казанлък на 7 февруари общинските съветници се обединиха около това да бъде отправено официално питане до съответните институции защо Община Казанлък със своето място в икономическото развитие на областта не получи никакви средства от държавния бюджет за осъществяване на тези проекти.

Текстът на Питането е публикувано по-долу:

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Изх. № ОС-918/10.02.2014 г.

ДО: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО: МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ

ПРИ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

ДО: ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ

НА ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА

ПИТАНЕ ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ КАЗАНЛЪК

ОТНОСНО ИГНОРИРАНЕТО НА ОБЩИНА КАЗАНЛЪК ПРИ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА СРЕДСТВАТА ОТ ПУБЛИЧНА ИНВЕСТИЦИОННА ПРОГРАМА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО „РАСТЕЖ И УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНИТЕ“

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,

На проведеното на 07.02.2014 год. Заседание на Общински съвет Казанлък, беше обсъден въпросът с разпределението на средствата в размер на 500 000 000 лева, от публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

Предвид факта, че петата по големина област – Стара Загора получи едва 2% от този фонд, а Община Казанлък остана без одобрен проект от предложените 4 броя, пред нас като представители на местната общественост възникнаха въпроси, на които не можем да отговорим.

Ето защо, представителите на всички политически партии в Общински съвет Казанлък, се обръщаме към Вас с настоящото питане, като разчитаме за отговор на следните въпроси:

1. Съгласно ПМС от 15.01.2014 год., Областният управител „номинира“ предложените от общините проекти пред Междуведомствения съвет.

Въпрос: Номинирал ли е Областният управител на Област Стара Загора четирите проекта, предложени от Община Казанлък и ако не е номинирал всички, какви са мотивите за това?

2. Не е одобрен нито един от предложените от Община Казанлък 4 проекта по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, а именно: „Изграждане на нов Музей на розата в парк „Розариум“; Довършване строителството на нова сграда на Дом № 2 за възрастни хора с деменция от цялата страна; Основен ремонт на бул.“Никола Петков“ в града и Ремонт на пътя Казанлък-Енина-Крън-Хаджи Димитрово“. Първите два обекта са от национално значение, като първият касае националния символ на Р България – розата, а вторият не може да бъде финансиран по никоя европейска програма.

Въпрос: Какви са били използваните критерии за оценка на предложените проекти, има ли Протоколи за оценка на проектите и на кои критерии не са отговорили проектите на Община Казанлък?

Като отчитаме явния обществен интерес, ще Ви бъдем благодарни, ако ни предоставите копия от Протоколите за оценка на проектите на Община Казанлък.

НИКОЛАЙ ЗЛАТАНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ КАЗАНЛЪК

/Пресцентър Община Казанлък/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram