Петър Курумбашев в Стара Загора: ГЕРБ да обяснят как влияе въгледобивът в Арктика на „Мини Марица-изток“

„От вчера чувам, че г-н Борисов е казал, че нищо, че във вторник сме предложили позиция, с която да спасим българския въгледобив и българската въглищна енергетика, в четвъртък сме щели да я забраняваме. Става дума за един незаконодателен доклад, т.е. доклад, който няма законодателна сила, а е със силата на декларация, който се нарича „Интегрирана стратегия за отношенията на Европейския съюз с Арктика“. Не мога да разбера как влияе въгледобивът на Арктика върху въгледобива на „Мини Марица-изток“. Очевидно Бойко Борисов разбира от въгледобив. Очевидно разбира и от Арктика. Очевидно най-вече разбира от арктически въгледобив и аз съм силно притеснен, че когато Корнелия Нинова стане премиер, ще се наложи да закупува ледоходи, които да извозват въглища от Арктика насам“.

По този начин евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Курумбашев коментира вчерашното изказване на Бойко Борисов, че „европейските политици от БСП са гласували да няма субсидии за въгледобива“. Курумбашев поясни също така, че въпросната представлява „пожелание да не се добиват фосилни горива (петрол, газ и въглища) на територията на т.нар. арктически води“.

Петър Курумбашев взе участие в среща между председателя на БСП Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев – водач на листата на коалиция „БСП за България” в Старозагорския избирателен район, кандидати за народни представители и граждани на община Стара Загора, която се проведе в сградата на Държавната опера в града.

Припомняме, че по предложение на Петър Курумбашев българските евродепутати приеха обща позиция в защита на българските ТЕЦ и въгледобива.

В Стара Загора Петър Курумбашев поясни, че позицията е изпратена до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след като самият той е разговарял с него и го е информирал, че приемането на новите изисквания, предложени от Комисията т.нар. по-високи степени на сероочистване би означавало България да се лиши от 45% от своята енергетика.

Курумбашев поясни, че е апелирал към  Министерството на околната среда и водите и Министерство на енергетиката да изготвят обща позиция, след което да се организира среща със заместник-председателя на Еврокомисията Юрки Катайнен, комисаря по околна среда Кармену Вела и комисаря по климат и енергетика Мигел Ариас Канете, в която да участват както съветник на президента Румен Радев, така  и българските евродепутати от всички политически сили. Това, според Курумбашев, би означавало „демонстриране на единна национална позиция“.

Петър Курумбашев благодари и на българските синдикати – КТ „Подкрепа“ и КНСБ – за активното им отношение по темата и уточни, че заради дълго неглижиране на темата от страна на правителството сега се налага да бъде решаван за отрицателно време въпрос, касаещ гласуване в края на месец април.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram