Петър Дочев тръгна с две „рози“ на Балканиадата за девойки в Сърбия

Девическите волейболни националки на България, водени от старши треньора на „Казанлък Волей – Багира“ Петър Дочев, тръгнаха с две казанлъшки състезателки в състава си за започващото днес в Сърбия Балканско първенство за девойки, старша възраст. Столичният спец остави в титулярния състав  на най-добрите наши млади волейболистки посрещачката Йоана Николова и центъра Елица Баракова, като другата посрещачка  на „розите“ – Диана Казакова, остана резерва.  

Както е известно триото от Казанлък блестна с отличното си представяне по време на европейските квалификации в Самоков.  Тогава Дочев отново остави Казакова резерва, но пък заложи на неговите възпитанички от казанлъшката волейболна школа – Елица Баракова и Йоана Николова и те му се отплатиха подобаващо. Двете имаха основна заслуга за големия и безапелационен успех на нашите девически националки – класирането им за Европейското. 

Волейболната Балканиада стартира днес в сръбския град Суботица и ще бъде генерална проверка за младите „лъвици“ преди мачовете на истината на Европейското първенство за девойки старша възраст в Естония и Финландия в през втората половина на месец август. Тогава девическите националки на Петър Дочев започват на 16 август с мач срещу Холандия в естонския град Тарту.
„Оранжевите“ спечелиха допълнителната квалификационна група, която се проведе в швейцарския град Тьонекс.  Холандките завършиха със 7 точки, с една повече от Гърция, които като втори най-добър отбор от квалификаициите, също се класираха за Европейското и също попаднаха в предварителната група на българките. Останалите съпернички на нашите националки на „Евро – 2014“,  в първа група в Тарту са отборите на Чехия, Сърбия и домакините от Естония. Във втора група в Тампере, ще спорят домакините от Финландия и отборите на Италия, Белгия, Финландия, Русия, Турция и Словения. 

„Тази Балканиада в Сърбия е много важна за нас, защото ще видим в какво състояние се намираме преди важните ни мачове от Европейското първенство. Този турнир е в много подходящо време, като на практика се явява основна проверка преди нашия старт на Евроволей 2014, и на него ще можем както да експериментираме по състава, така и отработваме някои тактически детайли в играта ни“, заяви старши треньорът на младите „лъвици“ Петър Дочев преди заминаването на нашите за Суботица.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram